Dobrogea, distrusă de seceta: nu a plouat de patru luni, culturile s-au uscat pe pământul crăpat

Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Producătorii de cereale din Dobrogea, fostul grânar al Europei, înaintează către Guvern actele de calamitate pentru recoltele de floarea-soarelui, porumb și mazăre, distruse de pârjolul nemilos din Dobrogea în proporție de peste 70 la sută.

Agricultorii din Dobrogea sunt disperați. De anul trecut așteaptă de la Guvern ajutorul de calamitate, de 350 de lei pe hectar, care nu a mai venit. Acum, în toamna, în loc să își cântărească recoltele, pregătesc din nou cereri de ajutor. Nu a mai plouat de patru luni în Dobrogea, deja Octombrie este a cincea luna în care pământul nu a fost udat de un strop de ploaie.

Ar fi nevoie de 650 de litri de apă pe metru pătrat pe an, pentru că cerealele să rodească pe câmp. În Dobrogea, mereu apare, media de precipitații este de 650 de litri pe metru pătrat, pe an. Anul acesta însă, este un deficit de 250 de litri de apă, pe metru pătrat.

Nu a mai plouat din iunie, iar luna septembrie a fost cel mai călduros septembrie din ultimii 100 de ani.

Culturi una cu pământul

Cel mai afectat este porumbul, care are nevoie de 600 de litri de apă pe an, pentru că agricultorii să poată obține 8-10 tone de recolta pe hectar. Practic cei care au semănat porumb în primăvara, acum în toamna nu au mai cules un bob, pentru că pământul s-a crăpat că într-un peisaj lunar, care pentru producători înseamnă dauna totală.

Greu loviți au fost și producătorii de floarea soarelui: culturile sunt calamitate în proporție de 70 la sută.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL