Doctorand al profesorului deontolog Cristian Preda, prins că a plagiatiat

Inquam Photos/George Călin
INQUAM Photos/George Călin

După seria de scandaluri legate de plagiatul lucrărilor de doctorat în care au fost implicați diverși politicieni, un doctorand al profesorului deontolog Cristian Preda a fost prins, la rândul său, cu minciuna.

Cristian Preda este decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București și, tototdată, unul dintre liderii informali ai platformei politice progresiste REPER conduse de Dacian Cioloș.

Recent, Cristian Preda a participat la o școală de vară a partidului REPER. Acesta trebuie să explice acolo ultima decizie luată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) care îl privește în mod direct. Unul dintre studenții doctoranzi pe care îi coordonează a fost prins că și-a plagiat lucrarea. Cristian Preda este cel care l-a coordonat și care se presupune că a citit și supervizat lucrarea pentru a se asigura că nu există probleme legate de originalitate sau corectitudine. Lucrarea se numește „Metamorfoze ale elitelor politice din România în perioada crizelor economice interbelice – Evoluția ideologiei țărăniste în primul deceniu interbelic” și a fost semnată de Petre Florian Draghici.

Conform unor surse din cadrul Universității din București, profesorul Preda, cel care i-a taxat dur în repetate rânduri pe polticienii acuzați de plagiat, ar fi spus în cercul său de cunoscuți că „nu a avut cum să-și dea seama” de plagiatul elevului sau Petre Draghici, informează romaniatv.net.

Nu puține au fost situațiile în care Cristian Preda, alături de Emilia Șercan, au transmis Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) că profesorii îndrumători sunt obligați să își dea seama de erorile leate de plagiat din tezele doctoranzilor. Preda a spus că în cazul în care o comisie de etică sau CNATDCU invalizează o teză de doctorat profesorul îdrumător „nu mai are ce să caute 5 ani în universitate”.

Cristian Preda a fost secretar de stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și consilier prezidențial pentru educație și cercetare. A candidat din partea PDL pentru Parlamentului European, iar după votul din iunie 2009 a fost ales pe poziția a patra pe lista Partidului Democrat Liberal pentru un mandat de 5 ani, membru al Parlamentului European. Câțiva ani mai târziu, în 2014, s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), pe lista căruia a candidat la alegerile europarlamentare și a câștigat al doilea mandat de eurodeputat. A fost exclus ulterior fiindcă nu a susținut-o pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale.

În 2019 s-a înscris în Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), de unde a demisionat, justificându-și decizia prin faptul că a fost ales decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: