Dublu standard la USR: cum a ajuns DNA să fie atacată, după ce anterior fusese lăudată

FACEBOOK/DNA
Sursa foto: FACEBOOK / DNA

Scandalul în care este implicat USR zilele acestea dezvăluie o față urâtă a partidului. După ce procurorii DNA l-au acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu că a prejudiciat statul român cu 1 miliard de euro, ca urmare a achizițiilor de vaccinuri anti-COVID din timpul pandemiei, reacția colegilor săi de partid a fost să facă scut în jurul acestuia.

Figurile de la vârful partidului precum Cătălin Drulă și Cristian Ghinea au început să arunce cu acuze în stânga și în dreapta, erijându-se în instanță de judecată și pronunțând deja nevinovăția lui Vlad Voiculescu. În loc să ceară suspendarea lui Voiculescu din partid până la pronunțarea instanței, așa cum au procedat și alte partide de-a lungul timpului, conducerea USR a decis să-l protejeze cu orice preț pe fostul ministru al Sănătății. În acest proces, aceștia au decis să joace soarta politică a USR-ului la ruletă, pe mâna lui Vlad Voiculescu.

Dublu standard din partea USR

Ceea ce nu poate fi trecut cu vederea este ipocrizia tot mai clară a celor de la USR. Până mai ieri un partid care milita pentru eliminarea „penalilor din funcții publice”, USR arată acum ca un partid care aplică un dublu standard. USR este dispus să critice alte partide și să ceară eliminarea „penalilor”, dovediți sau nu, din funcții publice, atâta timp cât acești „penali”, dovediți sau nu, nu sunt la ei în partid. Mai mult, în ultima vreme discursul liderilor USR a început să țintească conducerea DNA. Rând pe rând, figuri precum Cătălin Drulă și Cristian Ghinea au început să lanseze șarje la adresa Direcției Naționale Anticorupție.

„De ce DNA, cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă, care atacă opoziţia? Vlad Voiculescu este pe lista USR pentru europarlamentare, i se deschide un dosar. De ce? Pentru un mecanism european comun de achiziţii care a fost aplicat în toate ţările din Europa? Vedem un sistem militarizat, care nu crede în guvernarea civilă. Sunt hărţuiţi colegii mei, primarii USR sunt ameninţaţi şi şantajaţi. Ce caută Marcel Ciolacu prin birourile primarilor USR să-i ameninţe?”, a spus Cătălin Drulă.

Drulă a continuat, spunând că asistăm la un „malpraxis judiciar”.

„Nu se potriveşte nimic în această poveste. Este cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar – nu înţeleg de unde vine, am nişte bănuieli, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine”, a mai spus Drulă.

Teza pe care încearcă liderii USR să o lanseze în spațiul public este următoarea: Vlad Voiculescu este nevinovat și acestuia i se înscenează un dosar politic. Niciun lider USR nu poate explica convingător însă de ce ar încerca cineva să orchestreze un astfel de „complot”. Voiculescu nu este vreun candidat la prezidențiale și nici nu deschide vreo listă de candidați. Faptul că se află în primii trei pe lista USR la europarlamentare nu reprezintă un motiv întemeiat pentru un așa-zis „complot”.

De-a lungul timpului USR a aplaudat activitatea DNA, atâta vreme cât în centrul anchetelor DNA nu se aflau politicieni USR. În deja celebrul scandal Metrorex, dintre Ion Rădoi și, la vremea aceea, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, mai mulți useriști lăudau din plin activitatea Direcției Naționale Anticorupție, pentru trimiterea în judecată a fostului lider de sindicat de la Metrorex. Activul de partid al USR s-a mobilizat atunci, lăudând acțiunile DNA. Presa scria de pildă că Bob Virgil Marius, senator USR PLUS de Sălaj la acea vreme spunea că DNA își face treaba.

,,Iată că, din când în când, instituții importante din domeniul justiției, în cazul de față DNA, își fac treaba.

Ca urmare a conflictului în care Cătălin Drulă a dezvăluit mafia existentă la Metrorex, Ion Rădoi a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite și șantaj.

Să nu uităm că Rădoi nu e tocmai o persoană fizică ci un reprezentant al unui sistem corupt de relaționare a unor sindicate cu statul, iar Drulă a fost primul ministru al Transporturilor care a avut curajul să lupte cu el, deși printre acuzațiile procurorilor DNA este și aceea că Rădoi exercita presiuni asupra miniștrilor și îi amenința cu greve și proteste nelegale.

Așadar, nu pot să nu mă întreb unde ar fi infrastructura acestei țări dacă Drulă nu ar fi fost silit să demisioneze? Unde ar putea ajunge România dacă oamenii care gândesc politici coerente în interesul țării, pe termen lung ,ar fi lăsați să-și facă treaba?”, spunea senatorul USR-PLUS.

Genul acesta de atitudine ambivalentă la adresa unei instituții arată gradul de ipocrizie al USR. Cu alte cuvinte, DNA este bună atunci când anchetează rivali politici, dar este rea atunci când anchetează proprii politicieni.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: