Economia SUA a crescut cu 3,3% în trimestrul patru

Sursa foto: Unsplash

Produsul intern brut, o măsură a tuturor bunurilor şi serviciilor produse, a crescut cu o rată anualizată de 3,3% în trimestrul patru din 2023, potrivit datelor ajustate sezonier şi pentru inflaţie.

Aceasta, comparativ cu estimarea consensului de pe Wall Street, pentru un câştig de 2% în ultimele trei luni ale anului.

În trimestrul trei, economia americană a crescut cu un ritm de 4,9%.

Pe lângă creşterea peste aşteptări a PIB, s-au înregistrat şi unele progrese în ceea ce priveşte inflaţia.

Preţurile de bază pentru cheltuielile de consum personal, pe care Rezerva Federală le preferă ca măsură a inflaţiei pe termen lung, au crescut cu 2% pentru perioada respectivă, în timp ce inflaţia generală a fost de 1,7%.

Pe o bază anuală, indicele preţurilor PCE a crescut cu 2,7%, în scădere faţă de 5,9% în urmă cu un an, în timp ce cifra de bază excluzând alimente şi energie a înregistrat o creştere anuală de 3,2%, comparativ cu 5,1%.

”Ne aşteptăm de ceva vreme la o aterizare lină. Acesta este doar un pas în această direcţie”, a declarat Beth Ann Bovino, economist şef la U.S. Bank.

Economia Statelor Unite sa crescut cu 2,5% în 2023, cu mult înaintea previziunilor Wall Street de la începutul anului, privind un avans mic sau stagnare şi peste creşterea de 1,9% din 2022.

Aşa cum a fost cazul de-a lungul anului, un ritm puternic al cheltuielilor de consum a ajutat la impulsionarea expansiunii. Cheltuielile de consum personal au crescut cu 2,8% pentru trimestrul respectiv, în scădere doar uşoară faţă de perioada anterioară.

Cheltuielile guvernamentale de stat şi locale au contribuit, de asemenea, cu 3,7%, la fel ca şi o creştere cu 2,5% a cheltuielilor guvernamentale federale.

Investiţiile interne private brute au crescut cu 2,1%, un alt factor semnificativ pentru trimestrul solid.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL