UPDATE Ministerul Educaţiei a publicat repartizarea elevilor admişi la liceu

evaluarea nationala examen
Sursă foto: Captura Video

UPDATE 13:17

Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023 – 2024.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, peste 111.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal în etapa de repartizare computerizată (anul şcolar 2023 – 2024), iar 1.619 absolvenţi nu au fost nerepartizaţi, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Din totalul elevilor (112.747) cu opţiuni completate pentru admiterea în învăţământul liceal, au fost repartizaţi computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creştere de peste 21.000 de elevi repartizaţi, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.

Numărul elevilor repartizaţi computerizat se înscrie în continuare într-un trend ascendent: creşterea este de peste 21.000 de elevi repartizaţi prin raportare la etapele similare din anii 2021 şi 2022. Au rămas disponibile 7.727 de locuri pentru continuarea studiilor în învăţământul liceal.

Peste 47% dintre elevii cu opţiuni completate au fost admişi la prima opţiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opţiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal, în perioada 20 – 25 iulie, candidaţii vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admişi.

În intervalul 26 – 28 iulie 2023, comisiile judeţene de admitere/comisia ISMB vor soluţiona situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenţi (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată faţă de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizaţi din cauza opţiunilor insuficiente.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu şi 18.650 de locuri în învăţământul profesional).

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admişi în învăţământul liceal:

*12.408 elevi la specializări vocaţionale;

*816 elevi în învăţământul militar;

*2.626 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;

*1.286 de elevi admişi pe locurile rezervate CES.

Informaţii suplimentare privind prima etapă a repartizării sunt incluse în dosarul de presă ataşat: https://www.edu.ro/sites/default/files/19_07_2023_Dosar_presa_repartizare_liceu.pdf.

Știre inițială

Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a Vlll-a are loc miercuri, din 20 iulie, elevii admişi la liceu putând să depună dosarele de înscriere.

Tot miercuri au loc comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi computerizat în învăţământul liceal, precum şi afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal din judeţ/municipiul Bucureşti.

În intervalul 20 – 25 iulie elevii admişi depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi, scrie news.ro.

În 10-11 august este programată a doua etapă de admitere în învăţământul liceal.

Ierarhia la nivel judeţean şi al Municipiului Bucureşti a absolvenţilor clasei a VIII-a care participă la admiterea în învăţământul liceal, etapă preliminară repartizării computerizate, a fost afişată, în 5 iulie, cu mai bine de o oră şi jumătate întârziere faţă de ora anunţată iniţial, iar Ministerul Educaţiei a explicat că au fost necesare verificări suplimentare ale aplicaţiei informatice. Cu o zi în urmă, când au fost făcute publice rezultatele finale ale Evaluării Naţionale – au fost identificate neconcordanţe în aplicaţia informatică în ceea ce priveşte ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii la liceu.

Anul trecut, 1.332 de elevi nu au fost repartizaţi în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL