Entități chineze, inclusiv grupul Alibaba, sunt suspectate de spionaj în Belgia

china-flag
Susa foto: FREEPICK

Autoritățile din Belgia monitorizează principala unitate logistică din Europa a grupului tehnologic chinez Alibaba, pe fondul suspiciunilor privind activități de spionaj, în contextul în care activitățile economice chineze în Occident generează preocupări.

Agențiile guvernamentale europene au intensificat acțiunile de evaluare a presupuselor riscuri economice și în materie de securitate generate de companiile chineze, iar concluziile se înscriu în cadrul strategiei de reconfigurare a relațiilor Uniunii Europene cu China.

Serviciul belgian pentru Siguranța Statului (VSSE) a anunțat joi că monitorizează unitatea logistică a grupului tehnologic chinez Alibaba din incinta Aeroportului din Liege. ”Încercăm să depistăm posibile activități de spionaj sau interferențe” efectuate de entități chineze, ”inclusiv de grupul Alibaba”, a comunicat Serviciul belgian pentru Siguranța Statului, conform cotidianului Financial Times.

Grupul Alibaba, care neagă orice încălcare a reglementărilor, a semnat în 2018 un acord cu Belgia pentru deschiderea unui centru logistic în Liege, unde se află al cincilea cel mai mare aeroport cargo din Europa. În ultimii ani, Alibaba a făcut investiții de aproximativ 100 de milioane de euro în economia regiunii belgiene Wallonia.

Dar, la doi ani după deschiderea unității logistice, Serviciul belgian pentru Siguranța Statului (VSSE) continuă monitorizarea operațiunilor companiei Alibaba, pe baza unor rapoarte ale agențiilor de informații, au declarat surse citate de FT. Sunt supravegheate în special sistemele care utilizează softuri pentru procesarea informațiilor economice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: