EU Reporter: Preconcepțiile instituționale ale CE ar putea împiedica inițiativele de combatere a fumatului

tigari
Sursa foto: pixabay

Consultările care sunt previzibile în ceea ce privește rezultatele sau care implică doar părți interesate ce împărtășesc deja opinia inițiatorilor sunt, în general dezavantajoase, deoarece sunt adesea folosite pentru a justifica acțiuni pe care autoritățile au decis deja să le adopte.

Atunci când Comisia Europeană solicită opinii de la cetățeni cu privire la anumite subiecte, ar trebui să fie deschisă la o varietate de puncte de vedere, nu doar la cele pe care le consideră „corecte“, conform raportului publicat de EU Reporter din Bruxelles. Cazul recent în care Comisia a făcut consultări cu privire la politicile de control al tutunului sugerează că organismul presupune deja că deține răspunsul „corect” la o întrebare esențială, potrivit constatărilor EU Reporter într-un articol publicat săptămâna aceasta.

Consultarea publică inițiată de Comisia Europeană pentru evaluarea cadrului legislativ privind controlul tutunului s-a încheiat în luna mai, iar rezultatele acesteia încă sunt așteptate. Un aspect important abordat în eforturile de descurajare a fumatului este rolul potențial al produselor alternative cu tutun în încurajarea fumătorilor să renunțe la țigări. Cu toate acestea, există temerea că această consultare, presupus a fi exhaustivă, ar putea oferi în schimb răspunsuri superficiale, care pun în echivalență fumatul cu consumul de tutun în toate formele sale, conform observațiilor EU Reporter.

Consultarea a recunoscut importanța asigurării transparenței și deschiderii în elaborarea politicilor publice, bazate pe cele mai bune dovezi disponibile și cu implicarea continuă a părților interesate. De asemenea, a identificat posibile lacune de informații și a subliniat nevoia de dovezi mai solide și date mai detaliate. Cu toate acestea, conform EU Reporter, doar o singură întrebare din cele cinci chestionare a abordat posibilitatea unei contribuții pozitive din partea noilor categorii de produse în controlul tutunului. Celelalte întrebări privind aceste produse s-au concentrat exclusiv asupra riscurilor pentru sănătate, ignorând potențialul dispozitivelor pentru vaping și a noilor produse din tutun ca alternative mult mai sigure la fumat.

Comisia Europeană şi-a încălcat propriile norme

Se pare că, în unele situații, Comisia Europeană se bazează pe Organizația Mondială a Sănătății pentru a stabili agenda în domeniul acestui subiect, conform jurnaliștilor de la EU Reporter. Aceștia subliniază că CE a încălcat propriile proceduri prin faptul că nu a consultat statele membre înainte de a reprezenta Uniunea Europeană în cadrul unui grup de lucru al OMS, care urmărea să intensifice regulile privind publicitatea și sponsorizarea în industria tutunului.

Chiar dacă activitățile comerciale legate de tutun sunt deja supuse unor reglementări stricte în UE, grupul de lucru dorea să extindă aceste reguli pentru a acoperi chiar și postările private pe rețelele de socializare, publicarea rezultatelor studiilor științifice în reviste de specialitate și comunicările companiilor cu privire la produsele lor pe site-urile de recrutare a personalului sau în discuțiile cu investitorii și alți parteneri.

Reglementare proporţională cu riscurile

În același timp, în Parlamentul European, subcomisia pentru sănătate publică (SANT) examinează un proiect de raport privind bolile netransmisibile, care include o secțiune referitoare la tutun și la rolul produselor cu nicotină mai sigure, cum ar fi dispozitivele pentru vaping. Cu toate acestea, definițiile utilizate în raport au stârnit îngrijorări în rândul organizației europene de apărare a drepturilor consumatorilor ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates). ETHRA este o coaliție care adună asociații naționale ale consumatorilor, experți în sănătate publică și parteneri științifici și a transmis o scrisoare membrilor Comisiei SANT, în care își exprimă preocupările.

Conform scrisorii ETHRA, citată de EU Reporter, organizația se teme că în proiectul de raport, termenul „consum de tutun” a fost utilizat în loc de „fumat” ca factor de risc pentru bolile netransmisibile. Scrisoarea continuă prin menționarea faptului că efectele nocive ale fumatului sunt cauzate de inhalarea componentelor toxice rezultate din arderea tutunului și nu doar de consumul de tutun în sine. ETHRA subliniază importanța clarității și preciziei în formularea politicilor eficiente.

Organizația consideră benefică secțiunea din raport care solicită monitorizarea evaluărilor științifice privind riscurile pentru sănătate legate de țigările electronice, produsele din tutun încălzit și noile produse din tutun. Cu toate acestea, o preocupare majoră se referă la sugestia din proiectul de raport conform căreia riscurile asociate acestor produse ar trebui comparate cu cele ale consumului altor produse din tutun. ETHRA subliniază că produsele cu nicotină mai sigure sunt alternative la fumat, astfel încât evaluările de risc ar trebui să compare utilizarea acestora cu fumatul, nu cu consumul altor produse care conțin tutun.

ETHRA argumentează că aceste aspecte sunt legate de principiile fundamentale ale proporționalității și non-discriminării în cadrul reglementării pieței interne a Uniunii Europene. Conform scrisorii citate, ETHRA crede că aplicarea consecventă a acestor principii fundamentale ar putea schimba abordarea actuală în ceea ce privește produsele cu nicotină mai sigure. Aceste principii justifică o reglementare proporțională la riscuri, cu o distincție esențială între produsele care implică arderea tutunului (cu potențial dăunător) și cele care nu implică arderea (cu mult mai puțin potențial dăunător).

ETHRA reprezintă un număr de 27 de milioane de consumatori din Uniunea Europeană care utilizează produse cu nicotină mai sigure, cum ar fi dispozitivele pentru vaping, produsele moderne cu nicotină pentru uz oral, snus și produsele din tutun încălzit.

Produsele cu nicotină mai sigure sunt recunoscute ca fiind mijloace eficiente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat. Cu toate acestea, există un risc ca actuala direcție în ceea ce privește dezvoltarea politicilor în cadrul Comisiei, Parlamentului European și statelor membre să aibă consecințe grave neintenționate, conform raportului jurnaliștilor de la EU Reporter. O reglementare excesiv de restrictivă ar putea conduce inevitabil la apariția unei piețe negre, punând în pericol sănătatea publică. Cea mai gravă consecință ar fi creșterea numărului de cetățeni europeni care continuă să fumeze țigări și să sufere efectele adverse asociate acestui obicei.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL