EURACTIV – Italia plănuiește redeschiderea minelor până la sfârșitul anului

Italia ia în calcul redeschiderea minelor închise în urmă cu 30 de ani, în încercarea de a face față penuriei de materii prime critice din Uniunea Europeană, a anunțat joi ministrul Adolfo Urso. Ministerul Întreprinderilor și al produselor Made in Italy ( Ministerio delle Imprese e del Made in Italy), pe care Urso îl conduce, se ocupă, printre altele, cu chestiunile legate de producție, activități economice, resurse energetice și minerale.

Trebuie spus faptul că, în urmă cu 30 de ani, când au fost închise majoritatea minelor de pe teritoriul italian, toate subteranele au fost sigilate și asigurate. Toate mecanismele de extragere se află intacte, în subteran.

Materii prime precum cobaltul, beriliul și grafitul sunt indispensabile pentru o gamă largă de produse strategice, cum ar fi energia regenerabilă, sectorul digital, spațiul și apărarea, dar și sănătatea. În prezent, Europa depinde aproape exclusiv de importuri, în special din China, care îi asigură 97% din necesar.

„Riscurile la care suntem expuși sunt evidente”, a declarat Urso în timpul unei audieri în Comisia pentru industrie din Senat, explicând că aceste materiale vor fi din ce în ce mai necesare, fiind folosite în dezvoltarea și diseminarea tehnologiilor utile pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare în UE.

Italia deține 16 dintre cele 34 de materii prime critice pe care UE dorește să le extragă, să le prelucreze și să le recicleze, după cum se arată în propunerea Comisiei Europene prezentată în martie. Aceste mine au fost însă închise în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Celor care critică decizia de redeschidere a minelor, Urso le răspunde că, în prezent, majoritatea acestor materii prime provin din China, unde sunt prelucrate după ce au fost extrase în țări precum Congo, unde cobaltul este exploatat „sub amenințarea mitralierelor mercenarilor”.

„Îmi imaginez că cei care vor să apere mediul în țara noastră, vor să apere și mediul la nivel global. Iar cei care luptă pentru standardele muncii în țara noastră doresc, de asemenea, ca acestea să fie la un nivel ridicat și în alte țări”, a declarat Urso.

Reciclarea este utilă pentru a face față penuriei de materii prime esențiale, dar, potrivit ministrului, nu este suficientă pentru a rezolva problema.

„Circularitatea materialelor și creșterea eficienței pot atenua, într-o anumită măsură, creșterea preconizată a cererii, dar nu pot rezolva problema”, a precizat Urso. Acest lucru este valabil chiar dacă Italia este „prima în Europa” în ceea ce privește reciclarea și „ar putea asigura până la 40% din cerere în 2040”.

Pentru ca Italia să devină independentă și atractivă din punct de vedere al investițiilor, la începutul lunii august va fi publicat un document care va identifica o strategie în acest sens.

Obiectivul lui Urso este de a concura cu marii producători de microelectronică precum Taiwan, Coreea de Sud și SUA și – pentru a face acest lucru – el solicită „restricții privind politica comercială”.

„Nu este posibil ca cei care fabrică aceste produse fără a respecta aceleași standarde sociale și de mediu, pe care noi le impunem și le ridicăm pe bună dreptate în fiecare zi în Europa, să exporte apoi aceste produse cu prețuri de dumping pe continentul european. Trebuie să luăm măsuri în acest sens”, a precizat ministrul.

„Este mai bine să extragem cobalt în Italia decât în Congo”, a adăugat el, mizând pe o strategie de acțiune nu doar italiană, ci și, mai ales, europeană.

De altfel, pe 30 octombrie va avea loc la Roma un eveniment pe tema tehnologiei digitale, în cadrul căruia miniștrii din Italia, Franța și Germania se vor întâlni pentru a discuta despre acest subiect și a pune în aplicare o strategie comună.

 

Autor: Federica Pascale. Sursa: euractiv.com. Credit foto: Parco Nazionale delle Colline Metallifere

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL