Evreii din România spun că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani – sondaj

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Un sondaj realizat în comunitatea evreiască de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde la comanda Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” arată că 71% dintre respondenți spun că în România există antisemitism.

41% dintre respondenți consideră că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani, iar cele mai mari probleme sunt Profanarea cimitirelor evreiești, Manifestarea antisemitismului în social media (Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, etc), Vandalizarea instituțiilor și monumentelor evreiești, Manifestarea antisemitismului în viața politică, Manifestarea antisemitismului în mass-media (presă, TV) și Manifestarea unor atitudini antisemite pe stradă sau în alte locuri publice.

24% dintre respondenți au declarat că au fost ținta unor remarci antisemite, iar 14% au declarat că au fost țintele unor acțiuni antisemite.

13% dintre respondenți au declarat că le este teamă să frecventeze locuri sau evenimente din cauza antisemitismului, iar 27% evită să poarte obiecte care ar facilita identificarea lor ca evrei.

Sondajul a fost realizat față în față cu 440 de respondenți de etnie evreiască din România (din totalul de 2378 de persoane), iar eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 4%.

Sondajul integral AICI

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: