„Exodul” diplomaților ruși din R. Moldova. Ce reacții pot apărea

Sursa foto: X

45 de diplomați și familile lor, dar și angajați „tehnico-administrativi” ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova, luni dimineața. Asta după ce autoritățile moldovene au luat decizia de a reduce numărul diplomaților ruși, la sfârșitul lunii iulie, numărul lor fiind peste 80, „inexplicabil” de mare, arată analistul politic Ion Tăbârță.

„Sancționând” activitatea pseudo-diplomatică a unor angajați ruși de la Ambasada Rusiei din Chișinău, Republica Moldova mai „taie” din avântul pro-rus și din pericolul pe care „diplomații” ruși îl reprezentau pentru securitatea statului.

Ministerul de Externe Nicu Popescu, a spus, recent că R. Moldova fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse”.

„Tot timpul, Federația Rusă a avut anumiți actori de influență în Republica Moldova, începând de la actori interni, care conștient sau inconștient au îndeplinit acest rol. Avem și actori externi, unii dintre ei fiind așa-numiți „diplomați” ruși. Aceasta nu este o practică a Federației Rusiei doar pentru R. Moldova, dar și a altor state europene. Această centură rusă s-a simțit foarte comod, nu a fost deranjată și, în anumite perioade, într-o măsură mai mare sau mai mică, poate să influențeze anumite decizii politice de la Chișinău”, spune analistul.

Analistul spune că această „centură”, fiind formată de facto din diplomați ruși, trebuia redusă. Cum instituțiile publice din Republica Moldova au, oricum, o relație dificilă cu Moscova, nu puteau spune deschis că îi suspectează pe unii diplomați că ar fi spioni, însă s-au folosit de instrumentul „parității diplomatice”, arată specialistul.

S-a urmărit ca Federația Rusă să aibă atâția diplomați în R. Moldova, câți are și aceasta la Moscova. Este o prevedere (nu obligatorie) în conformitate cu Convenția de la Viena din 1961 privind reglementarea relațiilor diplomatice. Prin intermediul acestui instrument s-a acționat. S-a redus numărul diplomaților ruși, mai explică Tăbârță.

Acesta arată că reducerea numărului de diplomați ruși s-a făcut ușor pentru că societatea din R. Moldova a fost pregătită dinainte, prin reportajul privind amplasarea antenelor pe acoperișul ambasadei, iar oamenii și-au format o opinie.

Pot apărea o serie de decizii de la Kremlin

Federația Rusă a anunțat că pentru o perioadă nedeterminată va întrerupe activitățile consulare în Republica Moldova. Dar poate pregăti multe alte măsuri, printre retorica victimizării, menite să „pedepsească” acțiunea ministerului de Externe moldovean.

Rusia amenință cu represalii, dar Republica Moldova nu renunță la acțiunile promise în iulie.

Este o decizie pentru a provoca o revoltă împotriva actualei guvernări care a luat această decizie. Pot apărea și reacții simbolice la adresa unor diplomați moldoveni din Rusia. Nu cred că vor fi expulzați toți, nu va fi o măsură „în oglindă”, așa cum se întâmplă în diplomație, este de părere Tăbârță.

Introducerea regimului de viză pentru cetățenii moldoveni – ar fi o altă măsură pe care conducerea de la Kremnlin ar putea să o ia în calcul.

Dar această măsură nu ar mai fi atât de dureroasă pentru că majoritatea migranților moldoveni (care pleacă pentru muncă) s-au reorientat dinspre Est spre Vest, iar cei care au rămas în Federația Rusă au cetățenie rusă și s-au stabilit acolo, consideră analistul politic.

Nu în ultimul rând, Moscova ar putea lua în calcul și o măsură economică indirectă.

Rusia poate apela la statul „prietenul” Belarus și acesta, „sub pretextul unor criterii de calitate sau altceva, să pună embargouri la o serie de produse agroalimentare din Moldova. Aceste măsuri vor avea un impact negativ, dar nici pe departe impactul din 2005-2006, când a fost embargoul pentru vinul moldovenesc, sau în 2013-2014, când a fost embargou rusesc pentru produse agroalimentare din R. Moldova, arată expertul.

R. Moldova este un stat mai puternic, mai rezilient, datorită, printre altele, și României, dar pericolul rămâne, avertizează expertul.

O bună parte din societatea moldovenească este pro-rusă, dar tendința se schimbă, tinerii, cei din centrul țării, preferând Vestul”, crede Tăbârță.

În ceea ce privește numărul moldovenilor care se află în Rusia, vehiculate de voci pro-ruse, cum că s-ar ridica la 500.000, Tăbârță spune că nu sunt cifre exacte, dar în Rusia ar fi 20-30.000 de cetățeni moldoveni. Cei care au rămas, cei mai mulți sunt integrați, cetățeni loiali Federației Ruse, conchide analistul.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL