Extrema dreaptă EU, prieten cu China comunistă. Scandal de spionaj, după încercări de recrutare a unor oficiali germani

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

Scandal de spionaj în Europa. Extrema dreaptă europeană nu este doar prietena lui Vladimir Putin, ci face jocurile și pentru China comunistă, potrivit unei anchete realizate de Der Spiegel, alături de Le Monde și Financial Times și preluată de evz.ro.

Convorbirile interne ale agenților dezvăluie modul în care serviciile secrete din China recrutează oameni din partidele europene de extremă dreapta, pentru a diviza Occidentul. Potrivit anchetei din Der Spiegel, urmele duc și la AfD.

Germania încerca să treacă prin cel de-al doilea lockdown când Stefan Keuter, un deputat AfD, a adresat o întrebare guvernului federal. În primăvara anului 2021, se vorbea despre vaccinări, închiderea școlilor și restricții de contact; pandemia de coronavirus, pornită din China, ținea țara închisă.

Cu toate acestea, politicianul AfD era preocupat de altceva – un presupus val de refugiați din Hong Kong. Era posibil ca activiști violenți să intre în țară, scria el în interpelare, și că aceștia ar fi susținuți de organizații dubioase.

Preocuparea lui Keuter a fost uimitoare. Din ianuarie 2016 până la sfârșitul lunii aprilie 2021, au existat doar opt cereri de azil din Hong Kong, dintre care patru au fost aprobate.

Iar atunci când un activist pentru democrație precum Joshua Wong a intrat în țară, a dat interviuri pașnice și a discutat cu ministrul de externe de atunci, Heiko Maas, la o petrecere în clădirea Reichstag, Keuter chiar credea că se afla pe urmele unei probleme stringente.

Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în sute de mesaje confidențiale de chat obținute de Der Spiegel. Acestea provin de la un ofițer de informații chinez care a comunicat cu unul dintre aghiotanții și informatorii săi din Europa. Mesajele sugerează că Keuter nu a venit cu ideea de a face el însuși ancheta – ci a acționat, probabil, în numele unei puteri străine pentru care mișcarea democratică din Hong Kong era într-adevăr o problemă urgentă: China.

„Anul trecut, am făcut presiuni asupra guvernului german pentru a arăta obiectivele lor în materie de violență și imigrație”, a scris un agent chinez într-unul dintre aceste mesaje de chat către aghiotantul său din Europa, referindu-se la criticii regimului și trimițând un link către ancheta AfD. Angajatul Ministerului chinez al Securității de Stat (MSS) s-a lăudat că a enervat guvernul german cu această întrebare.

Discuțiile acoperă ani de zile de schimburi de mesaje între agentul chinez al MSS și un cunoscut politician din Belgia. Mesajele, care datează din iunie 2019 până în noiembrie 2022, oferă o perspectivă unică asupra lumii secrete a principalei agenții de informații a Chinei și a operațiunilor sale în Europa.

Convorbirile au fost colectate de o agenție de securitate occidentală și au fost puse la dispoziția Der Spiegel, care le-a analizat împreună cu cotidianul britanic Financial Times și cotidianul francez Le Monde.

Discuțiile arată că reprezentanții Chinei comuniste au vrut să manipuleze știrile legate de întâlnirea cancelarului Olaf Scholz cu Xi Jinping, în noiembrie 2022. Aceștia i-au cerut ajutorul marionetei lor europene pentru a distruge reputația unui om de știință german care critică China. De asemenea, au comandat diverse acțiuni perturbatoare în Parlamentul UE.

Mai presus de toate, însă, descoperirile arată că regimul comunist din China vede în partidele de extremă dreapta din Europa o poartă de acces. Serviciile de spionaj chineze au reușit să recruteze cu succes mai mușți indivizi.

Ofițerul de informații și omologul său se referă în mod repetat la „parlamentarii noștri”, uneori din Parlamentul European, alteori din Bundestagul. Și sunt întotdeauna politicieni de extremă dreapta.

Ordinele agentului MSS sunt inconfundabile. „Putem copia asta aici, în Flandra – sau la nivel federal?”, îl întreabă spionul chinez pe politicianul belgian, cu referire la interpelarea politcianului AfD despre Hong Kong.

Interpelările minore sunt un instrument de control parlamentar și reprezintă una dintre armele opoziției. Oare tocmai presupușii patrioți ai AfD să fie cei care deschid calea pentru ca serviciile secrete ale puterilor străine să intre în parlamentul german? Ar fi o formă specială de trădare, iar mesajele scrise pe chat susțin această suspiciune.

Serviciile de informații germane și internaționale avertizează de ani de zile că serviciile secrete ostile se infiltrează în procesele democratice. Până acum, au ieșit la iveală mai ales operațiunile rusești – cum a fost cazul în 2019, când Der Spiegel a dezvăluit un document de strategie a Moscovei.

În acesta, Markus Frohnmaier, membru al AfD, era descris ca fiind „sub controlul absolut” al rușilor, lucru pe care politicianul l-a negat. Chiar și atunci, spionii vizau deja actorii europeni de dreapta, care s-au dovedit a fi vulnerabili, ajutând de bunăvoie dictaturi străine.

Discuțiile agentului MSS sugerează că regimul de la Beijing copiază această strategie și se bazează pe metodele și, în unele cazuri, pe contactele rușilor. Protagoniștii acestei povești de spionaj sunt un agent secret chinez, care se numește Daniel Woo, și informatorul său plătit, fostul parlamentar belgian Frank Creyelman, precum și un politician din Vlaams Belang (VB), un partid de extremă dreapta din Belgia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL