Fact-checking în discursul lui Simion: ce conspirații propagă liderul AUR în discursul despre Davos

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Recent, liderul AUR, George Simion, a lansat în spațiul public mai multe informații îndoielnice cu privire la așa-zis “garanții de securitate” pe care România le-ar fi oferit Ucrainei la Davos.

Deși o parte dintre aceste informații au fost deja demontate, merita sublinat faptul că liderul AUR a făcut mai multe afirmații îndoielnice pe care le-a prezentat sub forma unor fapte certe. Iată care sunt principalele Informații false lansate de Simion în discursul despre “garanțiile de securitate” de la Davos.

Fact-checking în discursul lui Simion

“La Davos, reprezentantul României, un anume Iulian Fota, cunoscut în statul subteran românesc, în calitatea lui de secretar de stat la Ministerul de Externe a început negocierea pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei. Repet, la forumul de la Davos România negociază un acord bilateral cu Ucraina cu privire la garanţii de securitate”, a afirmat liderul AUR în cadrul discursului său furibund.

Încă din start se impune o distincție clară, observată și de alți jurnaliști: aceea între acord de securitate și garanții de securitate. România nu a negociat “garanții de securitate” ci un acord bilateral de securitate. Un acord de securitate bilateral este un acord între două părți pentru a coopera în domeniul securității, abordând diverse aspecte precum apărarea comună, schimbul de informații și sprijinul reciproc în caz de amenințări.

Garanțiile de securitate, în schimb, pot fi parte a unui acord sau pot exista independent. Acestea reprezintă angajamentele unei țări de a asigura securitatea unei alte țări, oferindu-i sprijin militar sau politic în cazul unei amenințări sau agresiuni externe. În esență, acordul bilateral este o înțelegere între două părți, în timp ce garanțiile de securitate pot fi un angajament unilateral de sprijin.

Mai departe, George Simion s-a lansat într-o tiradă de conspirații invocând termeni deja familiari “stat subteran” (același “stat paralel” al lui Liviu Dragnea sau “deep state” al lui Donald Trump). Termenul „deep state” sau „statul subteran” se referă la o presupusă rețea de influențe și instituții permanente care operează în afara controlului democratic sau a cadrului legal oficial al unui stat. Uneori, acest concept este folosit pentru a descrie oameni sau organizații care, se spune, influențează și dirijează politica în spatele scenei, fără a fi vizibile publicului.

Acest termen este frecvent asociat cu populiștii și cu discursul demagogic al acestora. Invocând presupuse forțe subterane care acționează în culise ei încearcă să obțină voturi atunci când urmăresc acapararea puterii spunând că cetățenii sunt sabotați și doar el sau partidul său poate reprezenta cu adevărat interesele cetățenilor. Atunci când se află la putere, populistul invocă “statul subteran” pentru a-și justifica eșecurile, pasând responsabilitatea pe niște forțe invizibile care acționează din culise și îi pun bețe în roate.

Simion a mai susţinut că oameni precum Iulian Fota, Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Virgil Popescu şi Sebastian Burduja sunt “pioni ai unor interese străine de interesul naţiunii române”. În acest caz Simion invocă de fapt o strategie politică veche: cetatea asediată. Această strategie, folosită pe scară largă pentru a mobiliza poporul în majoritatea regimurilor totalitare, este utilizată adesea și de către populiști. Pentru a mobiliza poporul adesea este invocat un dușman extern, dar câteodată acesta poate fi și intern. Cel mai adesea auzim termeni precum “interese străine” sau „dușmani străini”. În acest caz, Simion își demonizează adversarii politici pentru a încerca să capitalizeze electoral.

AUR se dovedește a fi un partid care își poate atrage electoratul doar prin astfel de tactici populiste. În 2024 aceasta pare a fi principala strategie electorală pe care mizează liderii partidului.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL