Falimentul imobiliar al afacerii ”Udrea-Penalplatforma” din orașul de cumetrii imobiliare de cinci stele a fost amânat

Elena Udrea
Sursa foto: Elena Udrea

Conforma Gazeta de Cluj, judecătorii au decis să amâne următorul termen din procesul de faliment al firmei Realtopfarma tocmai în primăvara anului 2024. Astfel, dacă de la primul termen al procesului până la cel care a urmat a trecut jumătate de an, acum, termenul acordat este de opt luni! Iar acest lucru se întâmplă în situația în care, potrivit rapoartelor lichidatorului firmei, compania nu deține prea multe active sau bunuri a căror reorganizare ar putea cere un asemenea termen.

În data de 4 aprilie 2023, firma Realtopfarma SA a formulat la Tribunalul Ilfov o cerere de intrare în faliment. În data de 10 aprilie, instanța a încuviințat cererea și a stabilit ca de procedură să se ocupe firma de insolvență DASCAL INSOVENCY SPRL, cu o remuneraţie provizorie de 6000 lei (plus TVA)/lună din averea debitorului.

Din aprilie, următorul termen a fost stabilit la începutul lunii septembrie, iar acum, judecătorul i-a acordat firmei de insolvență nu mai puțin de 8 luni pentru ”continuarea procedurilor”. Astfel că, discuția asupra activelor acestei companii ar urma să aibă loc în instanță abia la începutul lunii aprilie 2024!

La firma REALTOPFARMA acționari sunt Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, și Marinel Alexandrov, fratele mai mare al lui Adrian, concubinul Elenei Udrea, notează ziardecluj.ro.

  • Pe anul 2022, societatea nu a declarat nicio cifră de afaceri.
  • De insolvența societății se ocupă firma lui Cătălin Andrei Dascăl, noul şef UNPIR Bucureşti, și soţul Irinei Dascăl, şef serviciu la Direcţia Resurse Umane din cadrul BNR.
  • El a fost administrator judiciar al SC Dinamo 1948 SA și a fost acuzat de procurori că ar fi ascuns active ale clubului în dauna creditorilor. Pe de altă parte, el a susținut că este nevinovat și că, din contră, n-a omis nimic și n-a avut nicio înțelegere cu nimeni. Mai mult, pe vremea când el se ocupa de actele Dinamo, a plătit către stat aproape 12 milioane de lei din datoriile clubului.
  • De asemenea, el mai este Președintele consiliului de Administrație al companiei de stat Transelectrica. Înainte de a ocupa această funcție el a mai fost executor și expert jurist la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

În cel mai recent raport făcut de firma lui Dascăl referitor la insolvența firmei Realtopfarma, se arată că în această vară au fost întreprinse mai multe acțiuni care aveau drept scop stabilirea și clarificarea situației patrimoniale a SC Realtopfarma SA.

Potrivit unui răspuns al Serviciului de Regim Permise și Înmatricularea vehiculelor Ilfov, firma figura ca proprietar al unui autoturism marca Mercedes benz S500, dar care a fost vândut la data de 21 martie 2023 companiei de leasing Unicredit leasing Corporation IFN SA, iar actualul utilizator al mașinii este o firmă din județul Hunedoara. Acum, mașina este folosită de firma SC Bliss Events Delux SRL Deva,  care a cumpărat-o cu 36.500 de euro. Bliss Events Delux SRL este o companie înființată în anul 2016 de către Ciprian Gabriel Neamț și de Ioan Stanciu, acesta din urmă domiciliat în Munchen, și se ocupă cu activități de organizare a târgurilor, expozițiilor și congreselor. În prezent, acționariatul firmei este format din Nicolae Sebastian Stanciu, Ioan Stanciu și Noemi Stanciu. Mașina respectivă ar fi fost cea folosită de Elena Udrea, după condamnarea definitivă primită în dosarul „Gala Bute”, când a părăsit România, pe la Ruse, cu destinația Grecia, fiind prinsă la granița cu statul elen.

Ce afaceri a făcut prin Cluj firma conectată la Elena Udrea

Potrivit raportului, SC Realtopfarma SA a efectuat, în ultimele șase luni, plăți în sumă totală de 656.717 lei, dar a făcut și două transferuri patrimoniale.

  • A fost vândută o cotă de 50% dintr-o proprietate imobiliară, care a fost înstrăinată către compania SC George General SRL, printr-un contract autentificat sub numărul 2483 din 3 noiembrie 2022, la un preț de 250.000 de euro. George General SRL se numește, în prezent, Sc Transilvania Smart City SRL, înființată în 2019, la Sighetu Marmației, de către Gheorghe Petrovan, socrul fostului deputat PDL Adrian Gurzău. Acum, firma este controlată de fratele lui Adrian Alexandrov, Marinel Alexandrov, împreună cu Adrian Gurzău.
  • Realtopfarma SA a vândut o cotă de 40% dintr-un alt imobil către SC Merlin Construct SRL, printr-un contract autentificat sub numărul 2245 din 14 septembrie 2022, la un preț de vânzare agreat între părți de… 4.255.068 de lei. Potrivit Registrului Comerțului, SC Merlin Construct SRL este deținută de omul de afaceri Septimiu Ștefan Munteanu și de o anume Alina Dana Mureșan.
  • De asemenea, s-a mai descoperit că în 21 mai 2020 Realtopfarma a semnat un contract de obligații de plată către UKI LTD din Marea Britanie pentru suma de 3.120.000 de euro.
  • Problematic pentru afacerile firmei imobiliare este că sumele încasate pe autoturismul și imobilele descrise în acest raport nu se regăsesc în conturile bancare ale companiei Realtopfarma.
  • Firma are la Libra Bank minus 52,50 lei în cont, la Trezorerie are un cont cu minus 114,55 lei, iar la CEC Bank sunt trei conturi, în care într-unul există 306,31 lei, în al doilea minus 0,02 lei, iar în al treilea se regăsesc zero lei.

Transilvania Smart City – un proiect imobiliar construit cu praful de pe tobă

Însă, cea mai mare problemă o au de rezolvat cei care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu firme Realtopfarma. Reprezentanții firmei care se află în spatele afacerii imobiliare Transilvania Smart City au dispărut. Cel puțin adresele de mail ale firmei au fost suspendate, iar reprezentanții societății nu pot fi contactați.

În data de 13 aprilie 2023 reprezentanții firmei au transmis următorul mesaj oamenilor îngrijorați de banii pe care i-au plătit pentru locuințele din complexul imobiliar:

”Facem tot posibilul să livrăm ce am promis și să ducem la capăt proiectul, în ciuda tuturor piedicilor puse. Parte din probleme le vom soluționa în instanță”.

Practic, reprezentanții SC Realtopfarma spun că au apelat la procedura de insolvență pentru a se apăra de o presupusă preluare a afacerii imobiliare.

Însă, în cadrul dosarului care se judecă la Tribunalul Comercial Cluj există peste 140 de creditori ai firmei, persoane fizice și juridice, care așteaptă returnarea banilor.

Potrivit primului raport al societății, activitatea principală a firmei este ”Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”. Actionari sunt Gurzău Adrian – având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50%/50% și Alexandrov Marinel – având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50%/50%.

Societatea face parte din următorul grup de firme: TOPMINING INVESTMENTES SOLUTIONS SRL, TRANSILVANIA SMART ENERGY SRL, TRANSILVANIA SMART MANAGEMENT SRL, CHESTER GROUP INVESTMENTS SRL, TRANSILVANIA SMART REAL ESTATE SRL, TRANSILVANIA SMART CONSTRUCT SRL, TRANSILVANIA SMART CITY SRL și TRANSILANIA SMART ARHITECTURE SRL. În toate aceste firme sunt administratori sau asociați Adrian Gurzău, Alexandrov Marinel, Alexandrov Adrian, Gheorghe Petrovan (socrul lui Adrian Gurzău, n.red.) sau firma Realtopfarma.

Unele dintre firmele din această suveică au legături cu afacerea din Italia a Alinei Bica, fost șef DIICOT, condamnată alături de Elena Udrea pentru corupție.

Reprezentanții SC Realtopfarma spun că nu le-a mers afacerea pentru că au fost ”faultați” de interesele oculte locale reprezentate de celebrul ”Grup de la Cluj”.

”Societatea REALTOPFARMA SA societate care dezvoltă proiectul TRANSILVANIA SMART CITY nu se află în procedura de insolvență la cererea creditorilor, ci se află în stare de REORGANIZARE la cererea debitorului adică a societății în sine, toate acestea fiind de fapt o formă de protecție împotriva atacurilor venite din partea celor care până la un anumit punct i-am considerat parteneri respectiv SDC IMOBILIARE SRL prin STEFAN BERCIU și NELUTU VARGA societate care reprezintă interesele oculte ale celebrului Grup de la Cluj și care a încercat în mod repetat o preluare în forță a acestei afaceri prin diferite metode total ilegale. Motivele care au stat la baza cererii subscrisei de a intra în stare de reorganizare deși nu există creditări sau alte forme de împrumut de la instituții financiare sau terți în afară de acționari sau societățile partenere membre ale grupului, au fost acelea de a reuși să ne protejăm împotriva acestui atac murdar de preluare în forța pentru a putea, protejați fiind astfel de instituțiile statului să edificăm proiectul propus și să livrăm către persoanele care au achiziționat apartamente în acest complex bunurile promise”, arată ultimul mesaj al SC Realtopfarma postat pe pagina de Facebook.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: