Februarie 2024 este a 9-a lună consecutivă care depăşeşte un record lunar de căldură

Sursa foto: Pixabay

Februarie 2024 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel mondial, alăturându-se astfel unei serii de nouă recorduri lunare consecutive, cu temperaturi mult peste normal în Europa, a anunţat joi Copernicus.

Temperaturile oceanelor, care au fost peste recorduri de aproape un an, au o contribuţie majoră la această serie extraordinară. A fost atins un nou record absolut pentru toate lunile combinate, cu 21,06°C înregistrate în februarie la suprafaţa mărilor (cu excepţia zonelor apropiate de poli), potrivit buletinului lunar al observatorului european.

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, luna februarie devenind unul dintre cele nouă recorduri lunare consecutive, determinate de emisiile continue de gaze cu efect de seră şi de fenomenul climatic El Nino, potrivit Copernicus.

În ultimul său buletin lunar, publicat joi, observatorul european a publicat o nouă serie de cifre şocante: cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna trecută a fost cu 1,77°C peste temperatura medie a lunii februarie din perioada 1850-1900, scrie AFP.

De asemenea, aceasta este cu 0,12°C mai mare decât precedentul record pentru un februarie, care datează din 2016.

Timp de patru zile, între 8 şi 11 februarie, temperaturile au depăşit chiar şi cu 2°C nivelurile preindustriale – ceea ce nu înseamnă însă că a fost atinsă limita superioară a Acordului de la Paris, calculată ca medie pe mai multe decenii.

În ultimele 12 luni, lumea a înregistrat o temperatură cu 1,56°C mai mare decât clima medie a secolului al XIX-lea, un nou record.

Iarna din emisfera nordică (decembrie-februarie) este, prin urmare, cea mai caldă din lume, după cele mai calde trei luni de toamnă şi vară.

Vreme remarcabil de caldă a fost înregistrată în întreaga lume, din America de Nord până în Vietnam, inclusiv în Maroc şi în cea mai mare parte a Americii de Sud. Dar Europa s-a remarcat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL