Felix Cozma, președintele ANFP: „Vor scădea prețurile la alimente”

Felix Cozma - Puterea Știrilor

Felix Cozma, președintele ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici), a vorbit la Puterea Știrilor, marți, despre scăderea prețurilor la alimente.

„Era incorect față de populație să nu se ia o astfel de măsură. (…) Partidul Social Democrat are curajul și a ieșit din nou în față asumându-și niște măsuri care să vină în sprijinul românilor și pe lângă aceasta, la fel cum a fost rezolvarea crizei din Educație, la fel cum este acum în momentul de față discutată această parte de economii la buget și de măsuri fiscale care trebuie luate.

Noi am fost cei care au avut din nou curajul să venim în față, să spunem că trebuie luate măsuri. Această ordonanță legată de alimente care a fost dată (…) este una din măsurile pe care noi le-am propus înainte de a intra la guvernare și care a fost dezbătută”, explică secretarul general PSD Bihor.

Secretarul general al PSD Bihor crede că scăderea prețurilor este o măsură „benefică”, dar știe și că instituțiile trebuie să analizeze dacă vor exista creșteri artificiale.

„Prețurile la alimente vor scădea și repet, încă o dată sper să vedem fără nicio problemă acest lucru în prețurile pe care le vom regăsi la raft. Cred că măsura este una foarte bună și încă o dată aș vrea să accentuez faptul că suntem cei care am avut curajul să luăm o astfel de măsură”, a mai declarat politicianul.

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita, începând de marţi, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.

Ordonanța de urgență, adoptată de Guvern la 30 iunie 2023, prevede o reducere a cotelor de adaos comercial pentru următoarele alimente: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Formarea preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: