Filiala Nuclearelectrica a cumpărat active ale Companiei Naţionale de Uraniu, în valoare de peste 3 milioane de euro

Sursa foto: Nuclearelectrica.ro
Sursa foto: Nuclearelectrica.ro

Ministerul Energiei anunţă, marţi seară, că Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societăţii Nuclearelectrica SA, a cumpărat active ale Companiei Naţionale a Uraniului, în valoare de peste 3 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a firmă că tranzacţia reprezintă ”un pas uriaş pas în vederea asigurării securităţii nucleare şi a securităţii energetice a României”.

”În cadrul unei licitaţii organizată de către administratorul judiciar al Companiei Naţională a Uraniului SA, în insolvenţă, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societăţii Nuclearelectrica SA, a cumpărat  activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, completând astfel circuitul nuclear integrat”, a transmis, marţi seară, MInisterul Energiei, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că pachetul de active cumpărat în cadrul licitaţiei publice, este compus din terenuri, construcţii şi construcţii speciale, echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare, mijloace de transport, instalaţii tehnice şi maşini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier şi aparatură birotică şi stocuri şi a fost achiziţionat la preţul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.

“Mă bucur să văd că această tranzacţie a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacţiei, în vederea finalizării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic şi strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacţia de astăzi reprezintă un pas uriaş în vederea asigurării securităţii nucleare şi a securităţii energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambiţioase şi arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie sustenabilă, ieftină, sigură pentru mediul înconjurător şi capabilă să ofere condiţii pentru dezvoltare economică. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea şi transformarea în combustibil nuclear şi exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit datelor transmise de minister, din preţul total de adjudecare de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societăţii Companiei Naţională a Uraniului SA, cu titlu de garanţie de participare la licitaţie, care conform Regulamentului de vânzare prin licitaţie publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se converteşte în avans, adjudecatarul având obligaţia de a achita diferenţa de preţ de 15.879.679,88 lei până la data de 04.01.2024.

”Licitaţia a fost organizată de consorţiul format din Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti şi Aktiv-Lex Insolvenţă SPRL, numit prin încheierea de şedinţă din data de 12.04.2022 pronunţată în dosarul nr. 23089/3/2021 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţa a VII- a Civila, în calitate de administrator judiciar şi a fost ţinută marţi, 5 decembrie 2023, la sediul din Bucureşti al administratorului judiciar”, a mai transmis Ministerul Energiei.

Instituţia reaminteşte că, în luna decembrie 2022, Compania Naţională a Uraniului în insolvenţă, a finalizat tranzacţia referitoare la fluxul tehnologic aferent uzinei E de la Feldioara.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: