UPDATE Fitch reconfirmă ratingul suveran al României. Reacţia PNL. Ce spune Boloş

Fitch Ratings
Sursa foto: Fitch Ratings

UPDATE, ORA 16.24

Liberalii au transmis, în contextul în care agenţia Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, că ţara noastră are o situaţie stabilă din perspectiva oferită de agenţia de rating, comparativ cu alte state pentru care este prefigurază o scădere.

„Economia României este stabilă, într-o perioadă în care state mai dezvoltate se confruntă cu serioase complicaţii. Agenţia Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a ţării noastre la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută. Aceeaşi valoare a fost acordată şi la recenta evaluare, din luna martie. Acest indicator ne situează în jumătatea de sus a clasamentului ţărilor evaluate de agenţia internaţională şi ne consolidează poziţia pe harta mare a investitorilor internaţionali. În plus, perspectiva dată de Fitch este una stabilă, prin comparaţie cu alte state pentru care se prefigurează o scădere”, arată postarea de sâmbătă, pe pagina de Facebook a PNL.

Ministrul liberal de Finanţe Marcel Boloş a explicat că anunţul agenţiei Fitch este o recunoaştere a eforturilor guvernamentale de a controla deficitul bugetar şi a sprijini mediul de afaceri.

„Anunţul vine ca o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Este un semnal puternic că România este pe drumul cel bun, că suntem priviţi cu încredere de către investitori şi de partenerii internaţionali”, a declarat ministrul Finanţelor Marcel Boloş, potrivit sursei citate.

Ratingul obţinut confirmă măsurile luate de Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă în prima jumătate a anului, mai spune sursa menţionată.

„Încurajarea investiţiilor străine directe, absorbţia crescută a fondurilor europene, stabilitatea macroeconomică a ţării şi creşterea PIB/cap de locuitor sunt reuşite ale guvernării liberale confirmate acum de ratingul dat de Fitch”, conchide postarea de pe reţeaua de socializare.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat, vineri, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, a transmis Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de fluxurile de capital de la Uniunea Europeană care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB), conform evaluării agenţiei, mai arată comunicatul de presă al MFP, potrivit news.ro.

„Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Încrederea agenţiilor de rating ne oferă un cadru solid pentru a continua să dezvoltăm şi să implementăm politici fiscale responsabile şi proiecte de infrastructură care să sprijine creşterea pe termen lung. Priorităţile Ministerului Finanţelor rămân implementarea măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară şi a celor necesare asigurării unei creşteri economice sustenabile a României. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor”, a declarat ministrul Marcel Boloş, conform sursei citate.

În evaluarea realizată, Fitch menţionează atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă a României, precum şi trendul descendent al inflaţiei din ţara noastră.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă, conform sursei menţionate.

Pe de altă parte, persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât şi deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă,  urmare a menţinerii unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern, sunt citaţi ca factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară.

 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL