Fitch a revizuit în sus ratingul de credit al Turciei

Fitch Ratings
Sursa foto: Fitch Ratings

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere ratingul de credit al Turciei, după ce Guvernul a revenit la o politică economică ce vizează reducerea riscurilor de stabilitate financiară şi presiunile asupra balanţei de plăţi, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Vineri, Fitch a revizuit în creştere, cu o treaptă, calificativul atribuit Turciei, la „B plus”, de la „B”, cu perspectivă pozitivă.

„Decizia reflectă sporirea încrederii în durabilitatea şi eficacitatea politicilor implementate din iunie 2023, inclusiv o înăsprire peste aşteptări a politicii monetare, ceea ce reduce vulnerabilităţile macroeconomice şi externe”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

De când Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului Turciei, de la negativă la stabilă, în 9 septembrie, Banca Centrală a majorat dobânda cu 2.000 puncte de bază, până la 45%, şi a luat măsuri suplimentare de înăsprire a politicii monetare, pentru a contracara inflaţia, care a ajuns la aproape 70%.

La 1 martie 2024, rezervele valutare ale Băncii Centrale se situau la 80,5 miliarde de dolari, în creştere de la 56,5 miliarde de dolari în mai 2023. În ultimele săptămâni, rezervele au fost sub presiune, în urma majorării cererii pentru valută.

În ianuarie, agenţia de evaluare financiară Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Turciei, de la stabilă la pozitivă, după ce în decembrie S&P Global Ratings a revizuit în creştere, la pozitivă, perspectiva ratingului Turciei.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: