“Flăcările iadului” din Hawaii. Salvatori: Rămășițele umane se destramă în mâinile noastre

incendii Hawaii
Sursa foto: GoFundMe

Magnitudinea pârjolului de pe insula Maui, din Hawaii, devine tot mai evidentă pe măsură ce echipele de căutare însoțite de câini special antrenați răscolesc printre ruinele din Lahaina.

Autoritățile le-au cerut celor care au rude dispărute să se prezinte pentru prelevare, de ADN. Cu un bilanț provizoriu de 93 de decese, dezastrul din urmă cu cinci zile este deja cel mai grav incendiu înregistrat, în Statele Unite în ultima sută de ani.

În povestea insulei Maui se scriu, în aceste zile, pagini despre regăsiri emoționante, supraviețuire și forță de a o lua de la capăt. Un bărbat a filmat în goană scena fugii din locuința sa înconjurată de flăcări.

„Vântul sufla cu așa putere că parcă erau flacările Iadului, nu găsesc descriere mai potrivită. Săreau mănunchiuri de scântei în toate direcțiile cuprinzând totul în jur”, spune un supravieţuitor.

În acest timp, sute de localnici sunt în continuare de negăsit, notează stirileprotv.ro.

„Găsim rămășițe umane care au trecut printr-un foc ce a topit metalul… Știm că trebuie să lucrăm repede, dar trebuie să facem lucrurile cum trebuie. Ridicăm rămășițe și se destramă în mâinile noastre. Când ai 200 de oameni care umblă prin case, practic calcă pe rămășițe… Nu stiu cum altfel să vă descriu… Dați-ne puțin timp, vă rog!”, a afirmat şeful poliției, John Pelletier.

Pentru mulți, singura cale de supraviețuire a fost să se arunce în ocean. Annelise și prietena ei au înotat șase ore. Fata poartă pe față urmele salvării contracronometru.

„Nu am învățat lecțiile de la uraganul Lane, și anume că incendiile de vegetație se pot dezlănțui tragic din cauza vântului care ne lovește dinspre sud. Am subestimat gradul de pericol și viteza focului în această situație. Trebuie să ne asigurăm că ne vom descurca mai bine data viitoare”, a declarat Jill Tokuda, reprezentant democrat de Hawaii.

De patru nopți, mulți dintre supraviețuitori dorm în mașini, pentru că autoritățile au ținut închisă principala cale de acces către Lahaina.

Sâmbătă, autostrada a fost redeschisă doar pentru câteva ore.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: