Fonduri de 1,2 miliarde de euro prin PNRR, pentru sistemul de management al deşeurilor

Inquam Photos / George Călin
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Fonduri de 1,2 miliarde de euro vor fi alocate sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, pentru implementarea proiectelor din domeniu, a afirmat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.

El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, „Reciclăm în România”. Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.

Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.

„Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale ‘Reciclăm în România’, sub sloganul ‘Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat’. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei”, a menţionat Mircea Fechet.

În acest sens, ministrul a subliniat că „fiecare trebuie să-şi înţeleagă datoria”: populaţia să separe acasă deşeurile, iar primăriile să aibă soluţii inteligente prin care să le preia gata selectate.

„Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu”, a afirmat şeful de la Mediu.

La rândul său, Mihaela Frăsineanu a subliniat că Executivul este „alături de autorităţile locale, de toţi cei care aţi înţeles că trebuie să găsim soluţii şi să facem progrese în educarea cetăţeanului privind colectarea separată şi managementul corect al deşeurilor”.

„Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol şi în apele subterane, deşeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajişti, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o ţară curată, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale”, a susţinut ea.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

„Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului ‘plăteşte pentru cât arunci’, pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor”, se menţionează în comunicat.

Programele sunt destinate UAT-urilor şi asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituţii responsabile de asigurarea salubrităţii şi, evident, operatorilor de salubritate publici sau privaţi.

„Reciclăm în România” este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

„Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr.”, se precizează în comunicat.

Totodată, campania urmăreşte să determine o creştere a gradului de conştientizare cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile şi autorităţile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate şi, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza iniţierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deşeurile, pe mai mult de două fracţii, în timp ce aproape 90% dintre respondenţi declară că sunt interesaţi să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deşeurilor în fiecare gospodărie.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: