Fota, secretar de stat al PNL, a fost dat afară de la MAE ca să fie numită în locul lui nora unui fost ministru PSD

Sursa foto: Facebook/ Iulian Fota

Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, va fi înlocuit în funcție de nora fostului ministru PSD al Apărării, Gheorghe Tinca, au declarat pentru Digi24.ro surse diplomatice. Schimbarea a fost decisă exact în toiul scandalului generat de demiterea șefului APIA, propus și el în funcție tot de PNL, după ce acesta a intrat în conflict cu ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, din cauza afacerilor familiei baronului PSD Paul Stănescu. 

Fota ocupa postul de secretar de stat al PNL, el fiind de altfel membru al partidului la filiala de la Sectorul 1. După demiterea sa, postul trece la PSD, prin numirea ca secretar de stat a Anei Tinca, soția lui Ștefan Tinca, fiul fostului ministru PSD al Apărării, Gheorghe Tinca.

Ana Tinca figurează în prezent ca angajat la Secția politică a Ambasadei României în Turcia, dar sursele citate susțin că va fi chemată în țară pentru a fi instalată pe noua funcție.

Iulian Fota a publicat, miercuri dimineață, o declarație în care sugerează că demiterea sa a fost determinată de o diferență de viziune între el și ministrul de Externe, Luminița Odobescu, despre care a scris că ”este mai aproape” de Marcel Ciolacu, președintele PSD.  Postul de ministru al Afacerilor Externe a fost alocat PNL, la momentul negocierilor dintre PSD, PNL și UDMR pentru Guvernul Ciolacu.

S-a stabilit atunci ca funcția, extrem de importantă pentru interesele strategice ale României, să fie ocupată ce cineva propus de Președintele Klaus Iohannis, care i-a încredințat postul lui Bogdan Aurescu.

După ce, la solicitarea unei părți din conducerea PNL, Iohannis a decis ca Aurescu să fie schimbat din funcție, la MAE a fost numită, tot la propunerea șefului statului, Luminița Odobescu.

Iulian Fota: Luminița Odobescu este „mai aproape” de Ciolacu.

„Este un caz simplu, fără nici o conotație politică. O simplă tranșare de situație în cazul a două viziuni foarte diferite. Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc și bună înțelegere. Asta nu-i știrbește ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forța unui om inteligent crește când se înconjoară de oameni competenți. În plus, MAE este al României, deci noi toți trebuie să ne servim țara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituție. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat, e clar că alții au altă părere și și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute”, a scris Fota.

„Premierul nu a jucat vreun rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fișei postului. Nu vedem situația României la fel, dar nu am ce să-i reproșez în relația cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Și eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Și nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulțumit de prestația mea”, a mai spus fostul secretar de stat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL