Fratele gravidei moarte la maternitatea din Botoşani: Ar trebui mai multă empatie din partea medicilor

Alexandra Ivanov
Sursa foto: Facebook

Fratele Alexandrei Ivanov, tânăra gravidă care a murit la maternitatea Botoşani după ce timp de 7 ore nu a primit îngrijiri, afirmă, într-un interviu acordat News.ro după ce procurorii au anunţat că medicul care era de gardă în acea noapte are calitatea de suspect în dosar, că se aştepta la acest parcurs şi că în acelaşi timp consideră că medicul nu şi-a dat interesul faţă de starea de sănătate a surorii sale. Vlad Miron spune că este nevoie de mai multă empatie din partea personalului medical faţă de pacienţi, astfel încât cazuri precum cel al Alexandrei să nu mai aibă loc. Medicul de gardă în acea seară a fost audiat vineri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava timp de şase ore. Şi tot ieri procurorii au descins la domiciliile medicilor implicaţi în acest caz. În acelaşi timp, se fac mai multe expertize la Colegiul Medicilor Botoşani, la DSP dar şi la Spitalul Judeţean Botoşani, expertize cerute de procurori. Constantin Didi Moşneguţu, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Botoşani a declarat news.ro că în acest moment acest dosar este la comisia de jurisdicţie a instituţiei. Noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani, dr. Monica Adăscăliţei, a explicat că medicul suspect în cazul de la maternitate este suspendat timp de 60 de zile, în urma deciziei luate de fosta conducere a unităţii sanitare.

Vlad Miron, fratele Alexandrei Ivanov: „Pacienţii ar trebui să aibă parte de ce e mai bun în spital” 

„Am simţit cumva că legea începe să-şi facă treaba, eu chestia asta, că ea o să fie suspectă, eu de la început ştiam că o să se întâmple asta, îmi închipuiam eu, asta trebuia să se întâmple de la început. Având în vedere faptul că ea, conform declaraţiei că a impus să i se suspende restricţia de a practica, prin chestia asta îmi dau seama că ea încă se consideră nevinovată şi ea încă nu realizează ce a făcut, mâ gândesc eu prin chestia asta.

A procedat foarte urât, ea nu s-a dus să o vadă, ea nu a făcut nimic, ea nu şi-a dat niciun interes, nu şi-a dat nimic, e un fel de lipsă de profesionalism, eu aşa pot să o numesc. Dacă şi raportul spune că ea nu a fost acolo, mesajele destul de clare, martorii spun acelaşi lucru, ce vrem mai mult de atât?

În primul rând ar trebui mai mulă empatie din partea medicilor, a asistenţilor, să vorbească frumos cu pacienţii, să fie trataţi ca nişte oameni nu ca nişte animale. Când li se cere ajutorul, sau , ei normal ei nici nu ar trebui să se insiste să ceară ajutorul, pacienţii ar trebui din start să aibă parte de ce este mai bun în spital, de ajutor, de tot ce trebuie, nu ar trebui să implore ei ca să primească ajutor, ei ar trebui din start trataţi cum se cade când ajung în spital pentru că omul se duce la spital ca să se facă bine, nu ca să fie omorât”,  a declarat pentru news.ro fratele Alexandrei Ivanov.

Şeful Colegiului Medicilor Botoşani, Constantin Didi Moşneguţu, a explicat pentru News.ro stadiul în care este acest dosar la Colegiul Medicilor.

„În acest moment dosarul respectiv se află la comisia de jurisdicţie, nu ştiu în ce stadiu este deoarece eu nu fac parte din această comisie şi oricum, fiind o anchetă în desfăşurare, nu pot să vă dau detalii, însă probabil se adună toate documentele medicale, toate actele relevante, va urma o audiere a celor implicaţi.

În presă nu s-a scris că nu a primit îngrijire medicală, s-a scris că nu a fost consemnată în documentele medicale, este o mică diferenţă. Probabil dacă au fost îngrijiri medicale nu au apucat să le consemneze în actele medicale, eu aşa văd lucrurile, dar, v-am spus, nu ştiu, pentru că nu am acces la aceste documente.

După finalizarea dosarului Comisia de Jurisdicţie va înainta dosarul spre Comisia de Disciplină Botoşani pentru judecată. Este o comisie independentă de Colegiul Medicilor Botoşani, nu este în subordinea Colegiului Medicilor”, a explicat medicul pentru news.ro.

Dr. Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean Botoşani, spune că medicul care era de gardă în noaptea când a murit Alexandra Ivanov este suspendat din activitate timp de 2 luni, conform deciziei luate de fostul manager al unităţii sanitare. În acelaşi timp instituţia a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele şi declaraţiile solicitate. Dr. Monica Adăscăliţei a precizat şi că se fac eforturi la nivelul spitalului astfel încât cazuri de genul acesta să nu mai existe, făcând referire a respectarea protocoalelor şi la îmbunătăţirea actului medical.

„În momentul de faţă medicul care este anchetat în cazul de la maternitate este suspendat timp de 60 de zile, conform deciziei managerului din momentul respectiv. În momentul de faţă este o anchetă desfăşurată de organele de cercetare penală, şi sunt anchetele care sunt în comisiile de specialitate, comisia de disciplină, de etică, ancheta se desfăşoară conform procedurilor iar Spitalul Judeţean a pus la dispoziţie tot ce s-a solicitat de către organele de anchetă, tot ce înseamnă documente şi declaraţii”, spune managerul.

Ce se schimbă în spital

În primul rând ştim foarte bine că maternitatea este o secţie exterioară a Spitalului Judeţean Botoşani, dorim să crească calitatea actului medical, începând de la momentul în care gravida sau orice pacientă cu patologie ginecologică se prezintă la maternitate, din momentul în care intră în camera de primiri urgenţe şi în perioada de investigaţii sau internare în secţia maternităţii. Discuţiile sunt, în primul rând, sunt paşi mici, noi vrem să facem o schimbare radicală din punct de vedere al organizării, partea de infrastructură, cât şi partea medicală. Proceduri, protocoale, creşterea calităţii actului medical prin analize, investigaţii suplimentare, monitorizare mai atentă, dar să ştiţi că şi cazuri deosebite au fost rezolvate cu succes la maternitatea Botoşani, atât sarcini complicate, cât şi patologie ginecologică, onco-ginecologică, doctorii de la maternitatea Botoşani au intervenit, şi au avut succes, nu se întâmplă numai lucruri rele la maternitatea de la Botoşani”, a explicat pentru News.ro Dr. Monica Adăscăliţei.

Info Plus

Alexandra Ivanov a murit în 18 august, la aproape 9 ore după ce a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani. A ajuns cu dureri şi hemoragie, fiind însărcinată în şase luni. După un prim set de analize, cadrele medicale de gardă nu i-ar fi acordat îngrijire medicală timp de mai multe ore, 7 ore, aşa cum arată şi un raport întocmit de DSP Botoşani. În cele din urmă, în jurul orei 8 dimineaţa Alexandra ivanov a decedat în secţia de ATI  a unităţii sanitare. Medicul de gardă în noaptea morţii femeii are acum calitatea de suspect, însă nu a fost pus deocamdată sub acuzare. În acest caz sunt în curs mai multe anchete desfăşurate de mai multe instituţii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL