Fumatul nu te face mare! – o campanie de informare și prevenție în rândul elevilor

TIGARA
Sursa foto: freepick

Un protocol pentru începerea unei campanii de informare şi prevenţie a consumului de tutun în rândul elevilor a fost semnat între Ministerul Educaţiei şi mai multe instituţii, iar prima acţiune va avea loc în Bucureşti.

Protocolul a fost semnat între Ministerul Educaţiei, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Asociaţia de Educaţie în Boli Respiratorii, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei a anunţat că, la sediul instituţiei s-a desfăşurat evenimentul de semnare a unui protocol de colaborare, în vederea demarării Campaniei de informare şi prevenţie a consumului de tutun şi a utilizării dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei în rândul elevilor, Fumatul nu te face mare!, arată News.ro.
Prima campanie de informare şi prevenţie care abordează ambele modalităţi de furnizare a nicotinei va demara în Bucureşti şi presupune întâlniri ale elevilor şi părinţilor, în unităţi de învăţământ preuniversitar, cu echipe mixte, formate din specialişti ai instituţiilor semnatare.
„Protocolul de colaborare semnat reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenţilor, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educaţiei şi semnatarii vor sprijini desfăşurarea, pe perioada anului şcolar 2023 – 2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenţilor din categoria de vârstă 12 – 16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul ţigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Grupul-ţintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care relevă faptul că, în România, o rată de 28.0% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, consideră că elevii trebuie să primească informaţii corecte din punct de vedere medical când vine vorba despre consumul de tutun.
„I-am asigurat pe partenerii noştri de tot sprijinul Ministerului Educaţiei pentru desfăşurarea acţiunilor de informare cu privire la efectele nocive pe care tutunul şi nicotina le au asupra organismului. Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în şcoală, la informaţii complete şi, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informaţii pe care nu le pot primi decât de la specialişti în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanţe toxice este într-o continuă creştere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activităţi care le pot afecta sănătatea”, a declarat Ligia Deca.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că educaţia antifumat este o condiţie esenţială în limitarea aderenţei la acest viciu.
„Medicii Institutului Marius Nasta consideră educaţia antifumat o condiţie esenţială în limitarea aderenţei la acest viciu, de accea campania «Fumatul nu te face mare» este un proiect-pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenţilor despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependenţa de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive”, a declarat Beatrice Mahler.
La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Viorel Jinga, susţine că nu a semnat numai un parteneriat pentru combaterea consumului de tutun, ci şi unul pentru viaţă.
„Consider că astăzi am semnat nu doar un parteneriat pentru combaterea consumului de tutun, care a luat amploare în rândul tinerilor noştri, ci un parteneriat pentru viaţă şi pentru un viitor sănătos al României şi îmi exprim toată încrederea că Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, alături de Ministerul Educaţiei şi celelalte cinci entităţi de prestigiu, semnatare ale acestui important protocol de colaborare, va reuşi să ducă acest proiect de informare şi conştientizare asupra factorilor de risc pe care îi implică fumatul la cel mai înalt grad de percepţie şi înţelegere în rândul tuturor elevilor, aducându-le acestora convingerea că viaţa nu se trăieşte niciodată frumos şi sănătos prin fumul de ţigară”,  a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a declarat că limitarea consumului de tutun duce la salvarea de vieţi.
„Una dintre misiunile Institutului Naţional de Sănătate Publică este desfăşurarea acţiunilor de promovare a sănătăţii, cu scopul de a creşte nivelul general de educaţie pentru sănătate, a gradului de informare şi de conştientizare a populaţiei în legătură cu prevenirea îmbolnăvirilor. Aşadar, ne onorează şi ne bucură deschiderea şi implicarea tuturor instituţiilor partenere în atingerea unui obiectiv comun legat de o problematică de sănătate publică – reducerea consumului de tutun. Limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a salva vieţi şi de a îmbunătăţi starea de sănătate la nivel populaţional”, a declarat Simona Pârvu.
Preşedintele European Network  for Smoking and Tobacco Prevention, Florin Mihălţan, a explicat de ce această campanie este binevenită.
„Într-o perioadă când asistăm la recrudescenţa consumului de tutun convenţional, ţigară electronică şi tutun încălzit la adolescentul din România, este binevenită această campanie care uneşte toate forţele doritoare să se implice în combaterea consumului de acest tip la această categorie de vârstă. Dialogul susţinut de experţi, psihologi şi de pneumologi în şcoli va preveni efectele la distanţă a ţigărilor convenţionale şi a produselor alternative asupra acestor tineri expuşi atât în mod direct, cât şi indirect consecinţelor acestui tip de consum”, a declarat preşedintele European Network  for Smoking and Tobacco Prevention.
Prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, Anca Nedelcu, consideră că avem nevoie de tineri atenţi la sănătatea lor.
„Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti, prin specialiştii din departamentele sale specifice, prin eforturile studenţilor noştri, va participa cu deschidere şi activităţi constante la construirea unei reacţii de răspuns responsabil în faţa acestei ameninţări. Avem nevoie cu toţii de tineri atenţi la sănătatea lor, la consecinţele faptelor lor, şi ca urmare, vom întări aceste mesaje de responsabilitate în rândul elevilor de liceu care vor participa la întâlnirile cu echipele mixte planificate să se desfăşoare în cadrul acestei campanii. Considerăm că abilităţile şi competenţele cumulate în facultate, capacităţile empatice pe care ne străduim să le dezvoltăm în rândul studenţilor vor fi utile pentru construirea unui dialog responsabil cu elevii aflaţi la vârsta deciziilor, având speranţa că aceste decizii de consum vor fi unele echilibrate şi responsabile”, a declarat Anca Nedelcu.
Proiectul-pilot se va desfăşura în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feedback-ului obţinut de la părinţi şi cadrele didactice.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL