G20 nu a reuşit să ajungă la un acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili

G20
Sursa foto: G20 India

Reuniunea marilor economii ale lumii din Grupul celor 20 (G20), din India, nu a reuşit, sâmbătă, să ajungă la un consens privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, în urma obiecţiilor unor ţări producătoare, transmite Reuters.

Oamenii de ştiinţă şi militanţii sunt exasperaţi de lipsa de acţiune a organismelor internaţionale pentru a reduce încălzirea globală, chiar dacă vremea extremă din China până în Statele Unite subliniază criza climatică cu care se confruntă lumea.

Oficialii din domeniul energiei ai G20 trebuiau să emită un comunicat comun la sfârşitul întâlnirii lor de patru zile de la Bambolin, un oraş din statul indian de coastă Goa, notează news.ro.

Dar s-a renunţat la comunicat din cauza unor dezacorduri, inclusiv legate de triplarea capacităţilor de energie regenerabilă până în 2030.

Secţiunile care îndeamnă ţările dezvoltate să atingă obiectivul de a mobiliza în comun 100 de miliarde de dolari pe an pentru acţiunile climatice în economiile în curs de dezvoltare, în perioada 2020-2025, şi descrierea războiului din Ucraina, de asemenea, au ocolit consensul.

Utilizarea combustibililor fosili a fost subiectul discuţiilor timp de o zi, dar oficialii nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la limitarea utilizării ”continue”, au spus două surse familiare cu problema.

Un proiect văzut vineri seara de Reuters spunea: ”S-a subliniat importanţa de a depune eforturi pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, în conformitate cu diferitele circumstanţe naţionale”.

Cu toate acestea, în loc de un comunicat comun, sâmbătă seara a fost lansată o declaraţie a preşedintelui, menţionând că ”Alţii aveau opinii diferite cu privire la faptul că tehnologiile de reducere şi eliminare vor aborda astfel de preocupări”.

Ministrul Energiei din India, R.K. Singh, a spus, într-un briefing de presă după încheierea conferinţei, că unele ţări vor să folosească captarea carbonului în loc de reducerea treptată a combustibililor fosili. El nu a numit ţările.

Cu toate acestea, marii producători de combustibili fosili Arabia Saudită, Rusia, China, Africa de Sud şi Indonezia erau toţi cunoscuţi că se opun obiectivului de triplare a capacităţii de energie regenerabilă în acest deceniu.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL