Gazda summitului climatic a declarat că nu există „nicio dovadă ştiinţifică” în spatele eliminării combustibilor fosili

Sursă foto: Linkedin / Marcel Kooter

Preşedintele summitului COP28 privind clima, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Al Jaber, a afirmat recent că nu există „nicio dovadă ştiinţifică” care să susţină că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, aceste comentarii alarmându-i pe oamenii de ştiinţă şi pe susţinătorii luptei împotriva încălzirii climatice, relatează CNN.

Viitorul rol al combustibililor fosili este unul dintre cele mai controversate subiecte cu care se confruntă ţările în cadrul summitului COP28 privind clima. În timp ce unii fac presiuni pentru o „eliminare treptată”, alţii cer, într-un limbaj mai slab, o „reducere treptată”.

Rapoartele ştiinţifice au arătat că aceşti combustibili fosili trebuie să fie reduşi rapid pentru a menţine încălzirea globală la o diferenţă de sub 1,5 grade – obiectivul Acordului de la Paris privind clima şi un prag peste care oamenii de ştiinţă avertizează că va fi mai dificil pentru oameni şi ecosisteme să se adapteze.

Al Jaber a făcut aceste remarci într-un panel de discuţii la 21 noiembrie, dar au ieşit la iveală abia duminică într-un articol publicat de The Guardian, precum şi într-o înregistrare video pe care CNN a analizat-o. Al Jaber a fost întrebat de Mary Robinson, fostă preşedintă a Irlandei şi actualul lider al Grupului Înţelepţilor, un grup independent de lideri globali, dacă va susţine eliminarea treptată a combustibililor fosili. În răspunsul său, Al Jaber i-a spus lui Robinson: „Nu există nicio ştiinţă sau niciun scenariu care să spună că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la atingerea nivelului de 1,5”. El a spus că se aştepta să vină la respectiva discuţie pentru a avea o „conversaţie sobră şi matură” şi că nu se „înscrie în nicio discuţie alarmistă”. Ministrul a continuat spunând că obiectivul de 1,5 grade este „steaua lui nordică”, iar reducerea şi eliminarea treptată a combustibililor fosili este „inevitabilă”, dar „trebuie să fim realişti, serioşi şi pragmatici în această privinţă”. Au urmat o serie de răspunsuri din ce în ce mai frapante la întrebările lui Robinson care insista asupra acestui punct. „Vă rog, ajutaţi-mă, arătaţi-mi o foaie de parcurs pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, asta dacă nu cumva vreţi să ducem lumea înapoi în peşteri”, a spus Al-Jaber.

De altfel, preşedinţia lui Al Jaber la summitul COP28 a fost controversată. Omul de afaceri este reprezentantul diplomatic al Emiratelor Arabe Unite pentru climă şi prezidează consiliul de administraţie al companiei sale de energie regenerabilă, dar conduce şi compania de stat Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

„Această poveste este doar o altă încercare de a submina agenda preşedinţiei, care a fost clară şi transparentă şi susţinută de realizări tangibile ale preşedintelui COP şi ale echipei sale”, a comentat pentru CNN un purtător de cuvânt al echipei COP28. „Preşedintele COP este clar că reducerea şi eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă şi că trebuie să menţinem obictivul de 1,5 grade Celsius, a mai spus oficialul.

Combustibilii fosili sunt principalul motor al crizei climatice şi, pe măsură ce lumea continuă să ardă petrol, cărbune şi gaze, temperaturile globale cresc la niveluri fără precedent. Anul acesta s-a înregistrat o căldură record la nivel global, care a dus la fenomene meteorologice extreme şi mortale.Se preconizează că producţia de combustibili fosili în 2030 va fi mai mult decât dublă faţă de ceea ce ar fi necesar pentru a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius, potrivit unui raport recent al mai multor instituţii ştiinţifice, inclusiv al Programului pentru Mediu al ONU. Pentru a ajunge la această concluzie, raportul a folosit scenariile stabilite de Grupul Interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) şi de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

„Dacă IPCC şi AIE nu se consideră ştiinţă, atunci nu ştiu ce anume contează”, a declarat Ploy Achakulwisut, cercetător în domeniul climei la Stockholm Environment Institute şi unul dintre autorii raportului. Ea a declarat pentru CNN că raportul a concluzionat „că toţi combustibilii fosili trebuie să fie eliminaţi treptat, mai ales dacă măsurile de eliminare a dioxidului de carbon şi de captare şi stocare a carbonului nu reuşesc să se extindă”.

Captarea dioxidului de carbon se referă la un set de tehnici care au ca scop eliminarea poluării cu carbon din aer şi captarea a ceea ce este produs de centralele electrice şi alte instalaţii poluante. În timp ce unii susţin că această captare a dioxidului de carbon va fi un instrument important pentru reducerea poluării care încălzeşte planeta, alţii susţin că aceste tehnologii sunt costisitoare, nedovedite ca fiind eficiente la scară largă şi reprezintă o distragere a atenţiei de la politicile de reducere a utilizării combustibililor fosili.

Summitul COP va încheia primul bilanţ global în cadrul căruia ţările îşi vor evalua progresele înregistrate în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei şi vor stabili cum să pună lumea pe drumul cel bun pentru a limita încălzirea globală catastrofală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL