Ghinea a trecut în PNRR 2 miliarde de euro pentru consultanță. Câciu: Nici Cîțu nu știa cum arată PNRR

Adrian Caciu2

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a dezvăluit că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ex-ministrul Cristian Ghinea a trecut aproape 2 miliarde de euro pentru firme private de consultanță.

Ministrul Câciu a declarat, în acest context, că inclusiv premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, nu știa de forma PNRR-ului la care ex-ministrul Ghinea lucra. „Foarte mulți miniștri PNL au recunoscut că nu știau ce scrie în PNRR. Este adevărat că foarte mulți bani în PNRR erau pentru firme de consultanță”, a susținut ministrul Câciu.

„Eu am văzut o formă a PNRR-ului undeva, când am reușit, după multe negocieri, să se permită accesul unei delegații a PSD în sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe vremea mandatului domnului Ghinea. Dar nu era final, încă lucra dânsul la el și îmi aduc aminte, chiar i-am spus atunci domnului ministru Ghinea: <<vedeți că aveți greșeală la câteva jaloane>>, i-am spus unde sunt greșelile – pe costinguri și pe supraevaluări, plus anumite chestiunidefinite din PNRR. Reale este așa, vă dezvălui o discuție de pe vremea când dl. Cîțu încă era președinte al PNL-ului. Nici dl. Cîțu nu știa ce conține PNRR.

Am ajuns ministru de Finanțe și până la urmă am avut acces la tot PNRR-ul. Și dincolo de jaloanele și țintele pe care le are Ministerul de Finanțe, erau și ceilalți. Pentru că, împreună cu dl. Boloș, am reconstruit sau am construit mecanismul de implementare a PNRR, că nu era nimic. Când am venit noi la guvernare nu era nimic. Foarte mulți miniștri PNL au recunoscut că nu știau ce scrie în PNRR. Este adevărat că foarte mulți bani în PNRR erau pentru firme de consultanță. Părerea noastră politică și exprimată și de mine când eram analist și apărem la la televizor a fost că nu aveam nevoie de atâta consultanță. Asta însemna, de fapt, o recunoaștere a faptului că nu avem capacitatea să gândim cu capul nostru. Asta e o opinie pe care o mi-o păstrez. Adică, atâta timp cât tu construiești o serie de instituții, o întreagă arhitectură instituțională, ai funcționari, ai angajați și suntem blamați pentru numărul angajaților, mi se pare total ciudat să pun pe altcineva să-mi creeze consultanță”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în direct la Puterea Știrilor.

2 miliarde de euro, bani pentru consultanță în PNRR-ul lui Ghinea

„În jur de aproape 2 miliarde de euro aveam trecuți în PNRR-ul inițial pentru consultanță. Acum mai avem doar în jur de 200 de milioane, 300 de milioane de euro maxim pentru această zonă, după ce am renegociat PNRR. Dar, mă rog, așa a fost structurat, a fost o moștenire, o ducem mai departe, am revizuit cât s-a putut la momentul acest. Nu am revizuit câte am fi dorit pentru că și contextul este unul în care suntem, ca să spun așa, și Comisia abia acum a început să înțeleagă că trebuie să fie mult mai deschisă la renegocieri”, a mai declarat ministrul Câciu.

 

Amintim că, după plecarea USR de la guvernare au existat mai multe acuzații, lansate inclusiv de ministrul Marcel Boloș, cu privire la secretizarea unor documente din PNRR.

De altfel, USR-iștii s-au lăudat cu acest PNRR mai mult timp cât au fost la guvernare și după ce au părăsit guvernarea. Însuși Cristian Ghinea declara că negociase cu Comisia Europeană și proiectul era finalizat chiar de ministerul pe care el l-a condus 8 luni.

„Am terminat partea de negocieri politice cu Comisia Europeană. Colegii mei din minister şi colegii din ministerele de linie completează acum acele componente uriaşe, acele mii de pagini în acord cu ceea ce am negociat”, declara Ghinea, în august 2021.

„Atunci când politica e făcută cu pricepere, onestitate și tenacitate, schimbarea în bine se întâmplă. Stă mărturie cel mai mare program de reforme și investiții din ultimii 30 de ani, PNRR-ul făcut de USR”, afirma și președintele USR, Cătălin Drulă, în ultima zi din 2022.

Astfel, referirea la „PNRR-ul făcut de USR” se poate dovedi una foarte precisă, pentru că ministrul Ghinea ar fi dispus, pe vremea când conducea MIPE, secretizarea documentelor legate de PNRR inclusiv față de partenerii de coaliție. Iar pentru că ipocrizia e la ea acasă, USR-iștii critică acum tocmai măsurile introduse de ei în PNRR

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL