Graţierea complicelui la pedofilie de către preşedinta Ungariei provoacă proteste şi schimbări propuse în Constituţie.

Katalin Novak / Facebook Novak Katalin
Katalin Novak / Facebook Novak Katalin

Cel puţin 1.000 de persoane au protestat vineri în capitala Ungariei, cerând demisia preşedintei Katalin Novak, din cauza deciziei sale de a graţia un bărbat condamnat pentru complicitate după ce a ajutat la muşamalizarea unui caz de abuz sexual într-un cămin de copii, relatează Reuters.

Novak a decis să graţieze în jur de 20 de persoane în aprilie 2023, înaintea unei vizite a Papei Francisc. Printre graţiaţi figura şi directorul adjunct al unei case de copii care l-a ajutat pe fostul director al casei să-şi ascundă infracţiunile.

Directorul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual mai mulţi băieţi minori în perioada 2004-2016. Directorul adjunct fusese condamnat la peste 3 ani închisoare.

Partidele de opoziţie din Ungaria au cerut demisia lui Novak, fost ministru al familiei şi o aliată a premierului conservator Viktor Orban.

Novak a declarat marţi că nu ar graţia niciodată un pedofil, inclusiv în acest caz. Ea a spus că motivul care a stat la baza deciziei sale nu este public şi că toate graţierile sunt, prin natura lor, generatoare de controverse.

Încercând să limiteze repercusiunile politice ale scandalului, Orban, al cărui partid Fidesz începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi seara târziu în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiunile comise împotriva copiilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL