Greșeala banală prin care unul dintre șefii spionajului armatei din Israel și-a dezvăluit identitatea pe internet

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

Identitatea comandantului Unității 8200 din Israel este un secret bine păzit. El ocupă unul dintre cele mai sensibile roluri din armată și conduce una dintre cele mai puternice agenții de supraveghere din lume, comparabilă cu Agenția de Securitate Națională a SUA. Dar, după ce a petrecut mai bine de două decenii operând din umbră, și-a lăsat identitatea expusă online din greșeală, relatează The Guardian.

Eroarea are legătură cu o carte pe care Yossi Sariel a publicat-o pe Amazon și care a lăsat o urmă digitală către un cont Google privat creat în numele său, împreună cu ID-ul său unic și link-uri către hărțile și calendarul contului.

The Guardian a confirmat din mai multe surse că Sariel este autorul secret al cărții „The Human Machine Team”, o carte publicată sub pseudonim, care vine cu o viziune radicală asupra modului în care inteligența artificială poate transforma relația dintre militari și tehnologie.

Publicată în 2021, folosind un pseudonim compus din inițialele sale, „Generalul de brigadă YS”, cartea oferă un plan pentru sistemele avansate alimentate de AI pe care Forțele de Apărare Israelului le-au folosit în timpul războiului de șase luni din Gaza.

O versiune electronică a cărții includea o adresă de e-mail anonimă care poate fi urmărită cu ușurință până la numele lui Sariel și contul său de Google. Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al IDF a spus că adresa de e-mail nu este cea personală a lui Sariel, ci „dedicată special pentru probleme legate de carte”.

Este posibil ca gafa de securitate să pună și mai multă presiune asupra lui Sariel, despre care se spune că „trăiește și respiră” din informații, dar al cărui mandat este acum marcat de controverse.

Unitatea 8200, odinioară venerată în Israel și nu numai pentru capacitățile sale strângere de informații, pare să fi construit un vast aparat de supraveghere pentru a monitoriza îndeaproape teritoriile palestiniene.

Cu toate acestea, a fost criticată pentru pentru că nu a reușit să detecteze și să prevină atacul mortal lansat de Hamas în 7 octombrie 2022 în sudul Israelului, în care militanții palestinieni au ucis aproape 1.200 de israelieni și au răpit aproximativ 240 de persoane.

De la atacurile Hamas, au existat acuzații că „orgoliul tehnologic” al Unității 8200 a fost în detrimentul unor tehnici mai convenționale de colectare a informațiilor.

În războiul din Gaza, IDF pare să fi îmbrățișat pe deplin viziunea lui Sariel asupra viitorului în care tehnologia militară reprezintă o nouă frontieră și în care inteligența artificială este folosită pentru a îndeplini sarcini din ce în ce mai complexe pe câmpul de luptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL