Hrana pentru albine ar putea fi scutită de taxa pe zahăr

Foto: Point Culture

Taxa pe zahăr ar putea fi eliminată în sectorul apicol. Produsele care au conținut ridicat de zahăr sunt supuse, de anul acesta, unei majorări de TVA. Inițiatorii unui proiectul de lege ce prevede exceptarea de la majorarea TVA a hranei pentru albine susțin că acesta este o măsură vitală pentru apicultură din România.

La inițiativa senatorilor George Scarlat (PNL), Președintele Comisiei de agricultură din Senatul României, și a senatorului Daniel Zamfir (PSD), a fost depusă în Parlamentul României o inițiativă legislativă ce prevede exceptarea de la majorarea TVA a hranei pentru albine. Proiectul a fost semnat, în total, de 16 parlamentari co-inițiatori.

Senatorii, inițiatori ai proiectului de lege au subliniat faptul că în timp ce furajele din zootehnie au TVA redus de 9%, hrana pentru albine, doar pentru că este pe bază de zahăr, este taxată cu 19%.

Este o anomalie cu impact direct în costul de producție al mierii

”Mierea și celelalte produse ale stupului sunt purtătoare de TVA de 9%, la fel ca și produsele alimentare precum laptele, brânza, carnea, ouăle, diferența constă în faptul că doar albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, produse al căror TVA va crește la 19% prin noua reglementare care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producție al mierii”, se arată în argumentația proiectului de lege.

Florin Barbu, a anunțat, la sfarsitul anului trecut, faptul că cei care desfășoară activități în apicultură vor putea primi in 2024, un sprijin de 23 de lei/familie de albine. Subvenția va fi acordată de la bugetul de stat, în baza Cadrului temporar de criză cu Ucraina, prelungit recent de Comisia Europeană până la finalul lunii iunie 2024.

Apicultorii spun ca anul 2023 a fost unul foarte slab, exporturile de miere au scazut dramatic, situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească.

„Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, declara, anul trecut, pentru Agerpres Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Anii precedenţi, producţia de miere a României era, în medie, 22.000 de tone, anual, ţara noastră clasându-se pe locul patru în Europa.

În România sunt 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori.

Reamintim ca de de la 1 ianuarie au dispărut mai multe cote reduse TVA. Altele s-au majorat de la cota de 5% la cota de 9% . De asemenea, s-a majorat TVA de la 9% la 19% pentru bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat cu excepția cozonacului și a biscuiților.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL