Hub Financiar la nivelul Finanţelor. Dezbateri aprinse în Parlament: „Cetățeanul nu va avea posibilitatea să se apere!”

Foto PS News

Dezbateri aprinse în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților. Cauza a reprezentat-o proiectul de lege pentru aprobare OUG 109 privind înființarea, dezvoltarea și administrarea unui hub financiar la nivelul Ministerului de Finanțe care, în final, a primit raport de adoptare favorabil (cu raport preliminar pentru Comisia de tehnologie a informației).

Ce ne așteaptă odată cu implementarea proiectului de hub financiar?

Mai exact, prin acest hub, toate datele financiare, fiscale și vamale centralizate de Ministerul Finanțelor în sistemele informatice proprii vor fi stocate. Proiectul este implementat de Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a Serviciului Român de Informații (SRI).

Hub-ul finanaciar este bazat pe o infrastructură hardware și software în condiții de siguranță, creat pentru securitate financiară a statului, dezvoltat în condiții de securitate cibernetică.

Prezentă la ședința Comisiei, avocatul Elena Radu, președinte le Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a subliniat faptul că în cuprinsul aceste ordonanțe de urgență noi nu vorbim numai de un hub financiar, fiscal și vamal ci vorbim de un hub financiar care va deține orice dată care se află într-un sistem electronic al unei entități publice.

„Vom avea o singură bază de date care va fi sub SRI. Care poate să fie impactul și pericolul asupra fiecăruia dintre noi?”

“Să vă gândiți care va fi impactul unei asemenea legi în ceea ce privește atât siguranța națională a României, cât și securitatea fiecărui cetățean. De luat în considerare faptul că legile pe care dvs. le adoptați nu se aplică izolat.

Legea trebuie analizată prin raportare la dispozițiile care se află în alte legi, pentru că știm că legile se aplică coroborate. (…) Ce înseamnă această ordonanță de urgență?

Dacă va rămâne în vigoare și dacă dvs. veți aproba, înseamnă că sub Serviciul Român de Informații, tot ceea ce înseamnă parte fizică în România poate să fie transformată în digital și, în acest sens, vă rog să observați care este definiția datelor potrivit OG 89 pe 2022 privind cloud-ul guvernamental, adică tot ceea ce înseamnă această legislație privind digitalizarea?

Da, se vor consemna orice acte, fapte, înregistrări audio, video precum și combinații ale acestora. Și în condițiile astea, în care vom avea practic o singură bază de date care va fi sub SRI, gândiți-vă care va fi impactul asupra fiecăruia dintre noi? Care poate să fie impactul și pericolul asupra fiecăruia dintre noi,” a întreabat avocatul Elena Radu.

„Asta înseamnă hub-ul financiar, cetățeanul nu va ști de unde i se trage și nu va avea nicio posibilitate să se apere în fața nimănui”

„Mai mult decât atât, în condițiile în care, indiferent de normele pe care le avem în legislația actuală civilă, în momentul în care încalci o normă, primești un document prin care, sancționat fiind, te poți adresa unei instanțe de judecată.

Ca cetățean, în cazul în care această ordonanță de urgență va fi aprobată de către dvs., dacă se va exercita un abuz împotriva cetățenilor prin intermediul acestei baze de date unice (pentru că asta înseamnă hub-ul financiar), cetățeanul nu va ști de unde i se trage și nu va avea nicio posibilitate să se apere în fața nimănui”, a conchis președintele Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.

Ministerul Finanțelor: Avantajele legii privind înființarea, dezvoltarea și administrarea unui hub financiar

Replica Ministerului de Finanțe nu a întârziat să apară, fiind enumerate avantajele acestui proiect de lege, în special eliminarea evaziunii fiscale.

„Rolul hub-ului este de a integra aceste date și a crește capacitatea de analiză la nivelul Ministerului Finanțelor astfel încât să ne atingem obiectivele, pe de o parte de creștere a veniturilor fiscale, pe de altă parte, de reducere a tot ce înseamnă evaziune fiscală.

Putem, astfel, să utilizăm aceste date în scopul în care ele sunt colectate, pentru a optimiza activitatea din perspectiva atât a controalelor, a identificării zonelor vulnerabile, astfel încât să diminuăm partea de evaziune.

Rolul acestui hub financiar este de a integra datele pe care le colectăm și le avem astfel încât să le punem împreună.

Există două componente: o componentă de hardware și o componentă de software și în momentul de față, avem diferite softuri sau modalități în care analizăm datele. Vrem să dezvoltăm și această capacitate automatizată bazată pe Big Data, astfel încât să eficientizăm întreg procesul. Volumul de date fiind mare, considerăm că sunt necesare, noi instrumente, iar pentru 2026, tot ce înseamnă partea de cloud noi avem dezvoltate instrumente” este punctual de vedere al Ministerului de Finanțe.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2023 privind înfiinţarea, dezvoltarea şi administrarea unui hub financiar la nivelul Ministerului Finanţelor a primit raport de adoptare preliminar pentru Comisia de tehnologie a informației.

Despre RASIROM

Rasirom RA, compania oficială a Serviciului Român de Informații, este din ce în ce mai prezentă în afacerile guvernamentale. Spre exemplu, în luna mai 2023, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, pe SEAP, că intenționează să achiziționeze un sistem de supraveghere, în cadrul unui program denumit „Surveillance system for protecting the financial interest of European Union in Romania”, finanțat cu fonduri europene.

Un astfel de sistem este compus din echipamente și accesorii pentru computer, din echipamente de transmisie de date, din echipamente de rețea, din autovehicule cu destinație specială și din pachete software și sisteme informatice.

Potrivit presei de la vremea respectivă, caietul de sarcini a fost secretizat, invocându-se prevederile OUG 114/2011 privind atribuirea unor contracte de achiziții publice în domeniul apărării și securității, ale Legii 182.2992 privind protecția informațiilor clasificate, ale HG 585/2002 pentru aplicarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și ale HG 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL