Ieşenii au împrumutat statul cu 60 mil. euro anul trecut. Sunt pe locul2 în regiune după investiţiile în titluri Tezaur

Ieşenii au bani de dat: au împrumutat statul român anul trecut cu aproape 293,5 mil. lei (echivalentul sumei de 59,3 mil. euro) după ce au investit în titluri de stat Tezaur, valoare care plasează Iaşul pe locul 2 la nivelul celor şase judeţe ale Regiunii Nord-Est în funcţie de situaţia subscrierilor efectuate prin trezoreriile operative din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, instituţie care are în subordine judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Anul trecut, potrivit datelor disponibile pe site-ul DGRFP Iaşi, cel mai mult au investit în aceste instrumente financiare băcăuanii (locul 1), valoarea economiilor plasate în titluri de stat Tezaur prin intermediul unităţilor trezoreriei Statului fiind de 351,4 mil. lei (cca 71 mil. euro) în 2022, după cum reiese din datele consultate de „Ziarul de Iaşi”. Pe locul 3 se află Suceava, cu subscrieri de 234,8 mil. lei (47,4 mil. euro) anul trecut, în timp ce micii investitori din Neamţ au subscris de 166,8 mil. lei (33,7 mil. euro), situându-se pe locul 4. Urmează Botoşani (locul 5), cu subscrieri titluri de stat – persoane fizice în cadrul programului Tezaur de 107,4 mil. lei (21,7 mil. euro) în 2022, iar pe ultimul loc se află Vaslui, cu o valoare a încasărilor din subscrieri de 93,8 mil. lei, echivalentul sumei de 18,9 mil. euro (locul 6).

Revenind la judeţul Iaşi, anul trecut s-au cumpărat titluri de stat Tezaur prin trezoreriile Statului triplu faţă de anul 2021, când ieşenii care au vrut să obţină un venit pasiv prin titluri de stat au subscris de circa 102 mil. lei, conform datelor centralizate de DGRFP Iaşi. În exerciţiul bugetar 2022 au fost lansate 23 emisiuni destinate populaţiei, cu maturităţi de 1, 2, 3 şi 5 ani, pentru care românii au primit dobânzi anuale chiar şi de 9,15%. Suma totală încasată de DGRFP Iaşi a fost anul trecut de circa 1,24 mld. lei (250,5 mil. euro), mai mult decât dublu comparativ cu 2021, când subscrierile au însumat 530,2 mil. lei (107,1 mil. euro).

Titlurile de stat Tezaur sunt emise de către Ministerul Finanţelor, au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată. Le pot cumpăra persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, dobânda fiind anuală. De menţionat faptul că veniturile obţinute din investirea în titluri de stat sunt neimpozabile. Banii obţinuţi de la români sunt utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate şi prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Economistul Bogdan Căpraru, prof. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, spunea în urmă cu ceva timp pentru „Ziarul de Iaşi” că titlurile de stat pentru populaţie sunt atractive din punctul de vedere al randamentului, reprezentând o alternativă sigură de economisire pentru cetăţeni. „Prin titlurile de stat, românii care economisesc au o alternativă la clasicele depozite bancare ori alte instrumente pentru a-şi plasa banii. Este o investiţie sigură, deoarece sunt garantate de stat, iar câteva dintre avantajele cumpărării acestor titluri constau în faptul că dobânda este atractivă şi nici nu se impozitează”, explica profesorul Bogdan Căpraru.

Citește mai mult pe ziaruldeiasi.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL