IICCMER a depus la Parchet Dosarul Plătărești privind tratamente degradanțe aplicate minorilor în perioada 1978 – 1991-

Facebook
facebook

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus marţi un denunţ la Parchetul General ce conţine probe privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital nr. 4 Plătăreşti, ducând la decesul a peste 400 dintre ei şi la provocarea de suferinţe inimaginabile unui număr cel puţin la fel de mare de minori care au supravieţuit aceluiaşi regim.

„Astăzi am depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital numărul 4 Plătăreşti, în perioada 1978 – 1991. În urma investigaţiilor desfăşurate de către experţii IICCMER, au fost identificate numeroase probe care indică faptul că în perioada amintită au fost peste 881 de minori care au fost supuşi la tratamente inumane şi degradante, dintre care cel puţin 436 şi-au pierdut viaţa. Pe lângă cei 436, avem un număr de 38 de minori pentru care nu am reuşit să identificăm actele de deces, dar avem decesul lor înregistrat în actele medicale. Aşadar numărul total de minori decedaţi la Plătăreşti în perioada amintită se ridică la 474, ceea ce reprezintă peste 50% din numărul total al celor internaţi”, a anunţat marţi Florin S. Soare, expert în cadrul IICCMER.

Soare a participat, alături de preşedintele IICCMER, Daniel Şandru, de istoricul Cosmin Popa, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române şi de medicul psihiatru Mihai Bran de la Spitalul Clinic Colţea, la conferinţa de presă „Ocrotiţi prin exterminare” – Programul de ucidere sistematică a copiilor din căminele-spital ale regimului Ceauşescu, în care a comunicat rezultatele investigaţiei privind decesul a peste 400 de minori internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, judeţul Călăraşi şi date despre perioada de funcţionare a Secţiei de minori a acestei instituţii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL