Împrumuturile contractate de către Guvern au trecut de 174 miliarde lei

Bancnote Euro / Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Împrumuturile contractate de către Guvern au trecut de 174 miliarde de lei pentru primele zece luni din acest an, în contextul în care necesarul brut de împrumut a fost majorat la început de octombrie de la 160 miliarde lei (anunțat la început de an) la 180 de miliarde de lei, pentru a acoperi un deficit bugetar mai mare decât a fost anticipat.

Din cele 174 miliarde, însă, 13 miliarde de lei sunt finanțări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni, relevă date analizate de Profit.ro. Fără cele 13 miliarde de lei, sumele atrase de către stat se ridică la 161 miliarde de lei.

Din vânzarea de obligațiuni, statul a luat 169 miliarde de lei, la care se adaugă 5,1 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) din componenta de împrumut a PNRR, sumă ajunsă în conturile statului în septembrie. Este important de precizat că Ministerul Finanțelor avea în plan pentru 2023 suma de 2 miliarde de lei din împrumuturi luate din PNRR, însă al doilea miliard de euro, aferent tranșei a treia, pare foarte puțin probabil să ajungă la stat în acest an. În cadrul sumei totale a împrumuturilor pentru primele nouă luni, finanțări de 13 miliarde de lei luate anul acesta au termen de plată tot în cursul anului. În această categorie se regăsesc împrumuturi de 5 miliarde de lei luate în ianuarie (267 milioane lei/3,4 miliarde lei/1,33 miliarde lei), dar și emisiunea de 8 miliarde de lei, pe două luni, contractată în iulie. Astfel, totalul împrumuturilor luate anul acesta dar cu scadență tot în acest an ajunge la 13 miliarde de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL