Închisorile românești, între mit și realitate. Interviu cu directorul penitenciarelor, Dan Halchin

Dan Halchin, directorul ANP Foto: Facebook/Dan Halchin

Încă de la începuturi, închisoarea a fost supusă la numeroase critici. De la teoriile privind nerentabilitatea ei si faptul că nu reeducă, că nu individualizează pedepsele, că nu reduce rata criminalităţii etc., s-a trecut, de-a lungul timpului, la  alte teorii despre abuzuri și jafuri ale personalului din închisori, despre bugetele foarte mari care sunt absorbite de sistemul penitenciarelor. Întrebarea care se pune este: cum vor arăta închisorile viitorului?

La câteva dintre întrebările PS News, pentru a releva cititorilor noștri o mai clară imagine a sistemului penitenciarelor din România, a răspuns directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN.

 

Dan Halchin
Foto PS News

 

PS News: Domnule director, astăzi, 6.12.2023, s-a semnat contractului de execuţie lucrări pentru noul Penitenciar de la Unguriu, jud. Buzău. Putem considera ziua de astăzi ca fiind o ușă deschisă către sistemul penitenciar al viitorului?

Dan HALCHIN: Este, într-adevăr, un moment de sărbătoare. Privesc înapoi, la cei aproape 7 ani cât a durat toată această procedură de conceptualizare, mă refer la complexitatea proiectului peste care s-a suprapus și pandemia de COVID, apoi prețurile au explodat, apoi au venit acele evenimentele de securitate din zona noastră. Din nou, prețurile au trebuit ajustate și toate  aceste etape au însemnat zeci de mii de elemente care au trebuit analizate, clarificate și trecute prin prin proceduri. Sunt foarte bucuros.

Proiectul este unul cum rar se va putea vedea în Europa.

Foto ANP

PS News: Se poate vizita un penitenciar astfel încât să ne facem o idee despre cum va arăta în viitorul, sperăm, nu prea îndepărtat?

Dan HALCHIN: Din punct de vedere al contractului care s-a semnat astăzi, evident, încă nu sunt elemente de infrastructură evidente. Dar, în orice altă locație din sistemul penitenciar, dacă presa sau colaboratorii sau chiar și persoanele obișnuite doresc să vadă de la fața locului cum stau lucrurile, noi avem toată deschiderea. Avem, de exemplu, în penitenciarul Arad, un proiect prin care pur și simplu s-au invitat persoane din comunitatea locală care doresc să intre pe secțiile de deținere în spațiile comune, să le viziteze.

Foto ANP

PS News: Pe lângă penitenciarele noi care se construiesc, se reabilitează și din cele existente?

Dan HALCHIN: Întotdeauna avem în sistemul penitenciar, aproximativ 4200 de camere de camere de tip uni- celular sau dormitoare mai mari. În fiecare an, 1000 dintre locurile de detenție sunt supuse reabilitării pentru că uzura e destul de accelerată, specificul privarii de libertate fiind cunoscut. Deci, în fiecare an facem aceste reabilitări de o manieră mai consistentă, atunci când eliberăm practic întregul element de infrastructură și-l introducem în programul de reparații capitale sau de o manieră mai mai puțin, să zicem, evidenta, așa de tipul, reparațiilor curente.

PS News: Stim foarte bine că în țările foarte civilizate, sunt, in medie, două persoane în celulă. Cum va fi la noi?

Dan HALCHIN: În penitenciarul care se construiește vor fi în general patru-șase locuri, dar mai degraba, șase. Să știți că profilul penitenciarului, al cărui contract de execuție l-am semnat astăzi, este unu. Ceea ce noi, în sistem, numim regim de uși deschise. Asta înseamnă că vorbim de regimul deschis și de regimul semi-deschis. O particularitate care nu se regăsește în multe dintre sistemele penitenciare, să spunem, din Europa, este faptul că aceste regimuri deschise raman chiar și noaptea. Deci persoanele private de libertate se pot mișca libere între camerele care sunt în aceeași secție. Și atunci, faptul că vom caza patru sau șase deținuți într-o cameră nu este nici pe departe un inconvenient.

PS News: Camerele vor avea o baie comună? Cum va fi hrana detinutilor?

Dan HALCHIN: Fiecare va avea facilitățile sanitare, în camera. Avem săli de mese. Avem, nu numai de acum, un tratament diferențiat atunci când vorbim de deținuții cu diverse afecțiuni medicale și avem iarăși un tratament diferențiat din punct de vedere al hranei pentru cei cu convingeri religioase, altele decât cea ortodoxă. Deci, meniurile sunt adaptate și din punct de vedere al vârstei. De exemplu, la minori avem altă abordare, un alt cost, ș.a.m.d. Avem o mulțime de norme de hrană așa cum le numim noi, toate calculate și calibrate pe numărul minim de calorii care trebuie furnizate în fiecare zi.

PS News: Ce facem cu angajații, cu personalul? Pentru că dacă ne modernizăm și ei vor trebui să se adapteze  unei conduite profesionale diferite. Știm foarte bine că lucrurile nu stau tocmai bine.

Dan HALCHIN: Vă asigur că toți cei 13.150 de cadre din Poliția penitenciară sunt oameni care au comportament mai mult decât aliniat pe ceea ce ce înseamnă elementul de empatie. Tot respectul pentru ei.

PS News:  Domnule director, cu tot respectul, dar nu știți ce fac 13.000 de oameni. Pentru că nu nu aveți cum…

Dan HALCHIN: Avem chei foarte multe de control. Vă dau câteva exemple. Orice persoană privată de libertate din cei 23.700 poate suna oricând din propria cameră de deținere, la un număr de telefon care aparțin familiei sau cunoscuților și în mod gratuit, la orice organizație de apărare a drepturilor omului sau la instituții de stat cum sunt Avocatul Poporului, Linia verde a parchetelor ș.a.m.d. în orice secundă. Deci, dacă există vreun comportament, să spunem nepotrivit, vreo abordare contondenta, vreo încălcare a reglementărilor care există din punct de vedere al folosirii forței, în secunda doi, din cameră, fără niciun fel de concurs al administrației, poate fi plasat un astfel de de apel telefonic și o astfel de reclamație.

PS News: Deținutilor le va fi teamă de consecințe. Haideți să încurajăm aceste drepturi pe care ei le au!

Dan HALCHIN: Evident! Sunt unul dintre dintre oamenii care nu mă situez în grupul de persoane care susține că persoanele private de libertate au prea multe drepturi. Este foarte bine să aibă, pentru că singurul lucru de care ei trebuie privați este libertate și atât. Și e foarte bine că legea de executare, începând cu 2006 și continuă cu 2013, legea care este acum în vigoare, 254, prevede toată gama de drepturi pe care noi, ca administrație, trebuie să le asigurăm și de care deținuții pot beneficia. Sunt nenumărate și sunt foarte bine detaliate în lege, în regulamentul de aplicare și în regulamentele locale ale penitenciarelor. Deci, există această deschidere, există chei de control in care orice tip de comportament care nu e la locul lui sau care, să spunem, e devient, e perceput așa cum nu a fost, poate, în anii trecuți.

PS News: Ce ne puteți spune despre proiectul brățărilor electronice?

Dan HALCHIN: Proiectul reprezintă, să spunem așa, un pas strategic al sistemului de justiție. Imediat după adoptarea legii, a fost ca Ministerul de Interne să piloteze pe parcursul a 2-a faze, brățările electronice,  ca responsabilitate. Abia din 2026, Administrația Națională a Penitenciarelor dobândește atribuții legale pentru implementare în sistemul penitenciar.

PS News: Aveti o situatie care v-a impresionat de când sunteți director general al ANP?

Dan HALCHIN:  Am preluat mandatul de 2 ani și șapte luni. S-au petrecut destul de multe lucruri într-un într-un sistem în care trăiesc si  își desfășoare activitatea 36.000 de oameni. În orice moment mai adăugăm și rulaj al celor care intră si ies într-un an ajungem undeva la 45.000. Intr-o comunitate de 45.000 de oameni răspândită la nivel național, se întâmplă lucruri.

PS News:  Cine acorda audiențele?

Dan HALCHIN: Am o structură care se numește Direcția de Inspecție Penitenciară. Acolo sunt în jur de 25 de ofițeri. Ori de câte ori există o solicitare care are un grad de pertinență cât de cât, să spunem relevant, unul din acești inspectori intră în legătură video cu persoana care solicită.

PS News: Penitenciarul de femei de la Târșor a mai avut ceva schimbări în ultima vreme?

Dan HALCHIN: De curând au început lucrări de construcție care se vor finaliza cu un număr de 240 de noi locuri de cazare, in 4 saptamani.

PS News: Cand si unde a avut loc ultima evadare?

Dan HALCHIN: Cred că la Ploiești. A fugit de la ferma unității, în timp ce lucra. Cazul respectiv era semi-deschis. A fost prins în aceeași zi. Din punctul de vedere al siguranței care există în sistemul penitenciar, vreau să vă spun că în ultimii 2 ani am avut de departe cea mai scăzută rată de părăsire sau evadare. Dacă înainte de 2020 aveam constant șase-opt astfel de cazuri, în special părăsire de la locul de muncă, atunci când ieșeam cu deținuții în afara penitenciarului, in 2022-2023, am avut 370 de zile, deci un an și un pic fără nici un fel de evadare.

PS News: Cum vă explicați asta?

Dan HALCHIN: Securitate dinamică, mai multă aplecare a colectivului care lucrează cu persoane private de libertate, o mai bună atenție la comisiile de selecționare, la muncă și, bineînțeles, crearea unui spațiu și a unui mediu din care deținuții nu vor să plece înainte de executare, pentru că știu că și-ar face lor, rău.

PS News: Dacă un deținut dorește să depună o plângere, cum o face?

Dan HALCHIN: Prin relaționarea cu personalul care îl are în responsabilitate, printr-o cerere și, repet, prin intermediul corespondenței. Corespondența nu poate fi deschisă și citită. Este infracțiune în România. În alte state se poate, în România nu se poate. Deci, practic, o persoană privată de libertate din spatele gratiilor poate avea corespondență nelimitată.

PS News: Spuneți-le, va rog, celor care vor citi acest interviu, o adresa, pentru a face o plângere prin corespondență

Dan HALCHIN: E adresa de mail, de exemplu [email protected] aceasta e adresa de cabinet. Apoi există adresa oficială fizică a instituției: Calea Floreasca 39, București. Există diverse locuri în care persoane private de libertate pot lăsa sesizări, așa cum se întâmplă, nu știu, la agenții economici prin magazine foarte mari, cu reclamații sau sugestii de o manieră anonimă. Pot pune acolo, periodic, cineva le ia, le citește în incinta penitenciarelor. Poșta Română are o cutie poștală la care noi nu avem acces. Este sigilată și încuiată și ei vin în fiecare zi și ridică corespondența și o distribuie. O pot pune recomandată, dacă doresc. Deci legătura cu mediul exterior și viteza cu care poate fi semnalată o anumită neregulă este mult superioară decât era să spunem cu acum 15 ani.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL