Indicatorul de Încredere al CFA a scăzut. Care este motivul

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut în luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni şi un dficit al bugetului de stat de 5,5%.

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o reducere puternică, de 9,1 puncte, până la valoarea de 47,7 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 8,21%”, anunţă CFA.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 94% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistenta cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste. Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobânda ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, spune Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 31,3% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 25% ca sunt corect evaluate, informează news.ro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,5%, înregistrând o majorare substanţială faţă de exerciţiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut faţă de exerciţiul anterior la valoarea de 2,5%.

Datoria publică calculată ca procent in PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL