Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în februarie la 60,7 puncte

Sursă foto: X

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte până la valoarea de 60,7 puncte. 83% dintre analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate şi atacurile cibernetice, arată Asociaţia CFA Romania.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte până la valoarea de 60,7 puncte. Această situaţie s-a datorat majorarii ambelor componente ale indicatorului”, arată asociaţia, într-un comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0029 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0500 lei pentru un euro.

“Ulterior şocului fiscal din ianuarie, care a redus încrederea în economie, în februarie încrederea în economie a revenit către trendul din a două partea anului anterior. În privinţa riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate între state precum şi atacurile cibernetice”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) a scăzut marginal faţă cea înregistrată în exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021. În, acelaşi timp, peste 83% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL