Infracţiunile care au crescut în ultimul an: traficul de influenţă, traficul de migranţi, corupţie, traficul de droguri

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Cumpărarea de influenţă, traficul de influenţă, traficul de migranţi, luarea de mită, traficul şi consumul ilicit de droguri sunt categoriile de infracţiuni care au înregistrat anul trecut creşteri în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată, se arată în bilanţul activităţii Ministerului Public (parchete), prezentat miercuri de procurorul general Alex Florenţa.

Potrivit raportului de activitate, în anul 2023, procurorii au soluţionat 545.600 dosare, cu 1,7% mai multe faţă de anul 2022, fiind întocmite 48.338 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Numărul plângerilor, cererilor, memoriilor şi sesizărilor a fost foarte ridicat – 492.116.

În ceea ce priveşte numărul inculpaţilor – persoane fizice – trimişi în judecată se observă o scădere cu 4,3% faţă de anul 2022, însă se constată o creştere cu 11,9% a inculpaţilor – persoane juridice – trimişi în judecată.

De asemenea, numărul inculpaţilor (persoane fizice) trimişi în judecată în stare de arest preventiv a fost cu 2,8% mai mare decât în anul 2022.

Următoarele categorii de infracţiuni au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată:

*cumpărare de influenţă (+207,7%);

*trafic de influenţă (+52,2%);

*trafic de migranţi (+38,2%);

*luare de mită (+13,8%);

*traficul şi consumul ilicit de droguri (+13,7%);

*trafic de minori (+7,6%).

Pe de altă parte, numărul inculpaţilor achitaţi definitiv a scăzut cu 11,3% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 1,8% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată, iar numărul cauzelor restituite la procuror a scăzut cu 12,4% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 0,4% din totalul cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL