Îngrijorări economice în Germania

Ședința guvernului federal de săptămâna viitoare va fi consacrată economiei. În centrul atenției se află planul ministrului de finanțe federal Christian Lindner vizând reducerea taxelor pentru firmele mici și mijlocii.

Preocupările guvernului survin pe fondul avertismentelor și solicitărilor experților de implicare mai hotărâtă a guvernului în revigorarea economiei. Oficiul Federal de Statistică arată că produsul intern brut al Germaniei a stagnat în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului, ceea ce înseamnă că revirimentul întârzie. Nici perspectivele pentru lunile care urmează nu sunt mai luminoase, după ce, în iarnă, economia germană s-a contractat, timp de două trimestre la rând, intrând în recesiune tehnică.

Nu doar inflația și scăderea consumului afectează cea mai mare economie europeană. Puternic exportator de bunuri și servicii, Germania suferă inevitabil și din cauza cererii externe slabe. Nu întâmplător, publicația britanică „The Economist”, o sursă consultată de decidenții companiilor din întreaga lume, se întreba recent dacă nu cumva ”Germania este omul bolnav al Europei”.

Situația precară a economiei se răsfrânge și asupra stării de spirit a companiilor germane. Astfel, indicele Institutului pentru Cercetare Economică, Ifo, privind climatul de afaceri, a scăzut în august pentru a patra lună consecutiv. Directorul Camerei de Industrie și Comerț, Peter Adrian, a ajuns la concluzia tranșantă că „Germania nu mai este o locomotivă de creștere, ci o frână, iar aceasta tocmai din postura de cea mai mare economie europeană”.

Deficit de 40 de miliarde de euro

Veronica Grimm, membra Consiliului Înțelepților Economiei Germane, organism care consiliază guvernul de la Berlin, afirmă că Republica Federală a făcut față cu bine crizelor permanente din ultimii ani. Statul, a amintit ea, a alocat miliarde de euro pentru amortizarea efectelor negative ale crizei energetice asupra companiilor și cetățenilor.

Din nefericire aceste măsuri au creat un minus de 42 de miliarde de euro la buget, echivalent cu aproximativ 2,1% din PIB.

În plus, dependența de China în materie de comerț și materii prime, dar și restructurarea aprovizionării cu energie și deficitul de lucrători calificați amenință și ele situația economică a țării, avertizează Grimm.

Subvenționarea energiei pentru industrie

Alarmați sunt și social-democrații, al căror grup parlamentar solicită sprijin pentru industrie. O rezoluţie a SPD nu numai că prevede un preț subvenționat al energiei electrice de cinci cenți pe kilowatt oră pentru companiile industriale energointensive, dar solicită și investiții „substanțiale” în înființarea de mari întreprinderi industriale.

Social-democrații oferă ca exemplu fabricile de cipuri ale Intel și TSMC, pentru care s-au decis deja subvenții de miliarde de euro. „Dorim să continuăm pe această cale, promovând centrele industriale în toată Germania”, se arată în documentul care ar fi fost deja aprobat de comitetul executiv al grupului parlamentar SPD.

De remarcat că liderii partidului social-democrat adoptă o poziție chiar mai exigentă decât cancelarul Olaf Scholz, care, până nu demult, a lăsat impresia că respinge stabilirea unui preţ al energiei electrice pentru industrie.

Disputa privind prețul energiei electrice industriale subvenționate de stat are însă potențialul să devină următorul mare conflict în coaliția tripartită de la Berlin, a cărei activitate este în general grevată de numeroase neînțelegeri, mai cu seamă între ecologiști și liberal-democrați.

Reprezentanți din industrie sunt nemulțumiți de opoziția lui Christian Lindner, ministrul de finanțe, față de această idee. Un șef de companie din industria chimică explica recent că stabilirea temporară a unui preț pentru energia electrică industrială se va dovedi în cele din urmă rentabilă din punct de vedere economic. „Ministrul de finanțe ar trebui să fie de fapt primul care să se pronunțe în favoarea inițiativei”, a spus managerul.

Ministrul economiei, ecologistul Robert Habeck, militează de luni de zile pentru o reducere a prețurilor ridicate la electricitate cu sprijinul statului, ceea ce, argumentează el, ar sprijini industria energointensivă în transformarea sa ecologică în următorii ani. Liberalii se opun acestei măsuri costisitoare, iar Camera de Comerț și Industrie a exprimat și ea rezerve față de un preț subvenționat al energiei electrice.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: