UE: Inițiativa cetățenească ce sprijină agricultura are nevoie de 1 milion de semnături

Sursa: X

În mijlocul protestelor agricultorilor din mai multe țări europene, o inițiativa cetățenească ce vine în sprijinul acestora are nevoie de 1 milion de semnături pentru a putea să fie transformată în Lege.

Este vorba despre Inițiativa cetățenească europeană pentru apărarea agriculturii și a economiei rurale în Europa” pe care Comisia Europeană a înregistrat-o pe 26 ianuarie 2024. Prin Inițiativă se solicită protecția agriculturii și a economiei rurale în Europa printr-un cadru de reglementare bazat pe mai multe elemente, printre care:

  • utilizarea prioritară a terenurilor agricole pentru producția de alimente
  • garanţia suveranităţii alimentare
  • problemele legate de lanțul alimentar
  • prețurile ridicate
  • stabilirea unui plan hidrologic european care să garanteze alimentarea cu apă și distribuția apei în întreaga UE
  • crearea unei Agenții Europene pentru Agricultură și Economie Rurală pentru a asigura protecția agriculturii și a economiei rurale în procesele decizionale ale UE.

După înregistrare, initiatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe procesul de colectare a semnăturilor.

Un milion de semnături din cel puțin șapte state membre diferite pentru Inițiativa cetățenească 

Dacă, în decurs de un an, Inițiativa cetățenească europeană colectează un milion de declarații de sprijin din cel puțîn șapte state membre diferite, Comisia va trebui să decidă dacă ia măsuri pentru a răspunde cererii sau nu și va fi obligată să motiveze decizia să.

Inițiativa Cetățenească Europeană este un instrument de democrație participativă, care le permite europenilor, începând cu anul 2011, să aibă un rol mai important în politicile UE care le influențează viața.

În termeni generali, pentru a lansa o inițiativă, este nevoie de 7 cetățeni ai UE reuniți într-un Comitet al organizatorilor, care locuiesc în cel puțin 7 state membre diferite. După strângerea a 1 milion de semnături, Comisia Europeană decide cu privire la acțiunile ulterioare care urmează să fie întreprinse.

În calitate de cetățean al UE, puteți fie să vă alăturați unui grup pentru a lansa o inițiativă, fie să oferiți sprijin celor existente prin semnarea declaraţiilor de susţinere. Inițiativele sunt posibile în orice domeniu în care Comisia are competența de a propune acte legislative.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: