INTERCEPTĂRI DNA. Buzatu: “Când vin eu să se prindă peştele ca lumea”. Ce spun procurorii

Dumitru Buzatu
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a primit 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei într-o geantă maro. Interesul lui Buzatu nu era legat de pescuit, afirmă procurorii DNA.

„Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD, având în vedere şi prevederile ordonanţei de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE, organele de urmărire penală au pus la dispoziţia colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei. Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legătura cu SE transmiţându-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeţi într-o oră, a zis că „da”. Hai! În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE:

BD: – Ai pescuit ceva?
BI: – Am prins câte un peşte toţi!
BD: – Altceva … decât peşte?
BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!
BI: – Hai! Hai!
BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!
BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec!
BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: – Acuma vin! Acuma ajung!
BI: – Acuma ajungeţi?
BD: – Acuma, vin acum, da.

În aceeaşi zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM şi CE, ulterior BD având o scurtă discuţie singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remiţându-i preşedintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziţie de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta şi a aşezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, potrivit referatului procurorilor DNA.

Conform sursei citate, aceste aspecte au fost surprinse video de către ofiţerii de poliţie judiciară ai DGA care au pus în executare măsuri de supraveghere tehnică autorizate în cauză, din procesul-verbal întocmit de către aceştia reieşind în esenţă următoarele:

„La orele 17.15, SE şi BD s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca Lexus şi marca Dacia Duster. BD a mers la portbagajul Daciei Duster, iar SE la autoturismul Lexus, unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul Daciei Duster, SAVIN EMIL a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BD a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genţii cu bani şi apoi s-au deplasat împreună către masa din foişor unde se aflau celelalte persoane.(…) Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul DACIA DUSTER cu nr. de înmatriculare VS11… utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma Cârja, în autoturism fiind identificat numitul BD însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”.

Procedând la cercetarea acestei genţi şi la individualizarea sumei de bani identificate, ofiţerii DGA au constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare, notează zf.ro.

„Cu privire la această geantă şi la suma aflată în interior, dl BD precizează următoarele: Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţine, sunt bani din economiile mele(…)”, se arată în document.

Potrivit procurorilor DNA, în ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE.

“BD: – Ai pescuit ceva?
BI: – Am prins câte un peşte toţi!
BD: – Altceva … decât peşte?
BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!
BI: – Hai! Hai!
BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!
BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec! BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: – Acuma vin! Acuma ajung!
BI: – Acuma ajungeţi?
BD: Acuma, vin acum, da.

Relevantă pentru stabilirea situaţiei reale de fapt, situaţie care infirmă atât afirmaţiile inc. BD în momentul surprinderii în condiţii de flagranţă cât şi cele afirmate în cuprinsul declaraţiei de suspect( potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la SE) este discuţia înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către BD a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC S… SRL în aceiaşi săptămână, care denotă atât faptul că BD era pe deplin conştient că primeşte un procent din valoarea plăţii cât şi recunoştinţa acestuia pentru „gestul” lui SE: BD: – Sărut mâna, Emil! Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie”, se menţionează în referat.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: