Învăţământul gratuit s-a scumpit. Ce sumă trebuie să scoată părinții din buzunar

Elevi ai Colegiului Naţional 'Sf. Sava
Sursă foto: George Călin

Mai este mai puţin de o lună până începe şcoala şi constatăm că învăţământul gratuit s-a scumpit.

Hainele necesare pentru crearea ţinutei unui elev s-au scumpit considerabil. Anul trecut, pentru o cămasă, un pulover, pantaloni/fustă şi încălţăminte, părinţii plăteau 225 de lei. Acum, achită peste 260 de lei.

Şi prețurile rechizitelor au crescut. Un caiet de biologie, care costa 2,5 lei în 2022, acum este 3,82 de lei. Cât despre ghiozdane, preţurile variază între 65 şi 500 de lei.

Mai mulți bani plătesc părinții și pentru afterschool. O familie care achita anul trecut 800 de lei pentru after-school, acum dă 900 de lei. La care se adaugă plata pentru mesele zilnice: 22 lei pe zi, faţă de 18 lei, anul trecut.

Sunt însă şi after-schooluri unde tarifele ajung la sume ameţitoare, de peste 2.500 de lei.

Dacă elevul mai practică şi un sport, părinţii mai scot câteva sute de lei din buzunar. Abonamentele la înot s-au majorat cu 50 de lei, în medie, informează antena3.ro.

Aşadar, începutul de an şcolar îi costă pe părinţi, în medie, 1.400 de lei (260 lei hainele + 250 lei rechizite şi ghiozdan + 900 lei afterschool), făra să calculăm caietele speciale şi activităţile sportive şi extraşcolare.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: