Investigație: aliatul politic al lui Simion, contracte de 10.000.000 lei cu statul

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Jurnalistul Stelian Negrea scrie, într-o investigație pe newsweek.ro, despre faptul că o companie de pază a unui aliat al AUR a câștigat contracte pentru servicii de securitate cu instituțiile statului pe bandă rulantă. Peste jumătate au fost câștigate chiar în plină pandemie de COVID, cu compania de stat Poșta Română. I-au asigurat supraviețuirea.

Star Sistems Security SRL este un jucător de mici dimensiuni de pe uriașa piață privată a companiilor de pază. Ai căror angajați îi vezi mai peste tot la intrările instituțiilor publice.

Este deținută integral de soția lui Petre Ionel (foto jos), secretarul general al unui partid de buzunar: Partidul Republican. Acesta a intrat recent în alianță cu AUR.

Ionel și președintele acestui partid, Marian Cucșa, vizează două locuri de parlamentar pe listele AUR din 2024.

Primul și-a început cariera politcă la ALDE Dâmbovița. A fost vicepreședinte al Agenției pentru Ariile Naturale Protejate.

A înființat și a fost administratorul firmei de pază pe care a trecut-o acum pe numele soției.

Contracte cu Poșta Română în plină pandemie

Cel mai bine i-a mers aliatului AUR chiar în plină pandemie de COVID. Atunci, Ionel încă activa în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Dar tot atunci, partidul condus de George Simion a desfășurat o campanie antivaccinare puternică.

Oamenii era obligați să stea în case, liderii AUR susțineau că toată campania de vaccinare este o minciună sfruntată, însă unii dintre acești lideri încasau milioane de lei de la companii de stat.

Până la izbucnirea pandemiei de COVID, contractele câștigate de compania de pază a liderului AUR nu depășeau câteva sute de mii de lei.

Cel mai mare contract a fost încheiat la finalul lunii martie 2020. Imediat după declararea stării de urgență în România din cauza pandemiei de Covid 19.

Avea o valoare de 3 milioane de lei și reprezenta servicii de pază pentru sediile Poștei Române din București.

Contractele cu Poșta Română ale firmei actualului lider AUR au curs și în anii ce au urmat. Valoarea acestora atingând o valoare totală de 5,8 milioane lei (1,2 milioane Euro).

Reprezentau 10% din valoarea totală a contractului mamut de 55 milioane de lei pentru servicii de pază, scos la licitație de Poșta Română.

Contractele cu statul i-au salvat afacerea

Deși este de departe cel mai mare partener de afaceri al companiei sale, numele Poștei Române nu apare în lista lungă de parteneri a Star Sistems Security SRL de pe propria pagină de internet.

Firma liderului AUR a câștigat contracte în valoare de 10 milioane lei cu autorități publice locale și centrale. De departe, cele încheiate cu Poșta Română sunt cele mai importante, reprezentând 60% din total.

Contractele încheiate cu statul, i-au permis liderului AUR să-și crească cifra de afaceri în anul pandemiei, 2020, dându-i o gură de oxigen pe care mulți alții nu au avut-o.

Conform datelor de la ANAF, Star Sistems Security SRL a avut o cifră de afaceri de 17 milioane lei în 2020, cu două milioane de lei în plus față de anul anterior.

În anul de după pandemie, afacerile i-au revenit la nivelul celor de dinaintea izbucnirii acesteia.

Profitul în anul pandemiei a fost de 3,4 milioane lei, cu 50.000 lei peste cel din anul anterior.

A fost cel mai mare din ultimii cinci ani.

Cum i-au mers afacerile aliatului politic al AUR:

An                       Cifră de afaceri                Profit net

2018                   12.000.000                      2.700.000

2019                   15.600.000                      3.350.000

2020                   17.400.000                      3.400.000

2021                   15.300.000                      250.000

2022                   12.140.000                      -807.000*

* Sursa: Ministerul Finanțelor Publice

Angajații aliatului AUR patrulează prin Crevedia

Firma aliatului lui Simion a încheiat un alt contract interesant cu Primăria din Crevedia pentru “servicii de patrulare, pază și protecție la obiectivele UAT Crevedia”.

Are o valoare de 223.000 lei, fiind încheiat la sfârșitul lui decembrie 2022, pentru un an de zile.

Fusese atribuit printr-o procedură netransparentă, achiziție directă, apelându-se la un mic subterfugiu: achiziția a 13 pachete de prestări servicii de pază, fiecare cu o valoarea de 17.158 lei.

În Crevedia, care a fost lovită în urmă cu câteva luni de tragedia exploziei de la stația GPL, există un post de poliție al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov.

Mai mult, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Crevedia, din 2020, se decisese demararea procedurilor pentru înființarea Poliției locale din această localitate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL