Investiții strategice pentru dezvoltarea infrastructurii și turismului în ultimii 3 ani

Sursa: freepik.com

România a beneficiat de numeroase investiții strategice în ultimii 3 ani, cu ajutorul administrației PNL, ceea ce contribuie decisiv la dezvoltarea țării noastre. În mai multe județe, administrația liberală a decis să aloce sau să acceseze sume importante pentru a atrage turiștii și pentru a reface infrastructura învechită.

Drumul Apusenilor

Drumul Apusenilor a fost inaugurat în 2023, în județele Cluj și Bihor, și vrea să concureze cu Transfăgărășan și Transalpina. Drumul Apusenilor a fost refăcut și modernizat pe o distanță de 81 de km, iar întregul proiect a ajuns la 70 de milioane de euro.

Tronsonul din județul Cluj a fost inaugurat chiar anul acesta, de o delegație a Consiliului Județean. Acesta are o lungime de 25 de kilometri, iar costul total a fost de 32 de milioane de euro, majoritatea fiind din fonduri europene accesate de administrația PNL.

Tronsonul din județul Bihor are o lungime de 56 de km și este cel mai spectaculos și important proiect de infrastructură turistică și rutieră din județ. Administrația PNL din județul Bihor a atras 38 de milioane de euro din fonduri europene. Primul sector al tronsonului fusese finalizat din 2021, iar al doilea sector a fost finalizat în octombrie 2023.

Noul Drum al Apusenilor reușește să atragă numeroși turiști, deoarece permite accesul la mai multe obiective turistice de pe traseu. Micile afaceri din turism se bucură de creșterea cifrei de afaceri, după inaugurarea Drumului Apusenilor.

„Lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine, pentru că numărul de turiști a crescut semnificativ”, spune un recepționer al unui hotel de pe Drumul Apusenilor.

Drumul de sub munte

Consiliul Județean Brașov a investit 168 de milioane de lei în modernizarea „Drumului de sub munte”. În august 2023 au fost inaugurați cei 53 de km de drum la poalele Făgărașilor, care leagă localitățile din Țara Făgărașului de la Șinca Veche, prin Sâmbăta de Sus până la Victoria și Cârțișoara.

Administrația PNL de la CJ Brașov pune la dispoziția turiștilor un drum renovat, care oferă acces la cele mai pitorești zone din Munții Făgăraș. Această investiție va facilita atât deplasarea mai rapidă a localnicilor spre alte zone, dar și dezvoltarea turismului în zonă.

Transalpina de Apuseni

Consiliul Județean Alba, condus de PNL, a investit 230 de milioane de lei pentru refacerea drumului județean „Transalpina de Apuseni”, care traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni. Drumul are o lungime de 78 de kilometri și este un traseu spectaculos, care leagă mai multe localități izolate. PNL realizează și cea mai complexă lucrarea din istoria județului Alba, având interesul să atragă noi turiști și noi investiții în turismului din zonă. Primul lot din acest drum va fi realizat în 2023, iar al doilea în primăvara anului 2024. CJ Alba mizează pe o creștere a numărului de turiști și pe atragerea unor noi investiții în acest domeniu.

Totodată, Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, ambele conduse de PNL, au mai investit 8 milioane de euro și în refacerea complexului balnear Băile Sărate Ocna Mureș, din județul Alba. Complexul are o capacitate de 700 de proceduri vara și 400 iarna. Deja în primele 3 luni de la deschidere s-au înregistrat 100.000 de turiști și încasări care au depășit așteptările inițiale. Proiectul s-a dovedit un mare succes pentru turismul din județul Alba, iar PNL vrea să continue cu noi investiții în acest domeniu care are un potențial foarte mare. Turismul reușește să ofere noi locuri de muncă pe toată durata anului și să crească încasările administrației locale.

Transalpina Aradului

Drumul Transalpina Aradului, din județul Arad, a fost finalizat la sfârșitul lunii octombrie 2023, după o investiție de 22 de milioane de lei. Drumul Dieci-Dezna, cu o lungime de 11,3 km a fost asfaltat pentru prima dată în existența lui, ceea ce va facilita deplasarea mult mai rapidă a localnicilor și accesul la noi zone turistice, cu peisaje superbe.

Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Arad, condus de PNL, și face parte din strategia liberalilor de a dezvolta infrastructura și turismul din România.

Sălaj, investiții de 113 milioane lei în drumul județean

Județul Sălaj, aflat sub administrația PNL, s-a bucurat și el de o investiție de 113 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea a 35 de kilometri din Drumul Județean 109, unul dintre cele mai frumoase din județ. Porțiunea modernizată fusese în proporție de 70% pietruită sau de pământ, iar restul se afla într-o stare avansată de degradare.

Investiția pregătită de Consiliul Județean Sălaj, cu fonduri europene din POR 2014-2020, reprezintă un pas important de modernizare și atragerea unor noi investiții.

Complex turistic în Vrancea

Turismul din Vrancea se bucură de o dezvoltare accelerată de când PNL a decis să investească în acest domeniu. În 2020, guvernul PNL a aprobat o investiție de 10 milioane de euro pentru construcția de la zero a stațiunii balneare Vizantea-Livezi. La sfârșitul lunii septembrie, construcția era terminată în proporție de 60%, conform graficului. Aceasta va avea o capacitate de 400 de locuri, facilități de cazare, restaurant și piscină, fiind cea mai mare investiție de la zero în turismul balnear din România.

Noua stațiune este proiectul primarului PNL din comuna Vizantea-Livezi și se desfășoară prin CNI, cu o cofinanțare de 10% de la autoritățile locale liberale.

„Stadiul de execuție este conform graficului, șantierul este deschis si se lucrează, nu ne oprim și sperăm ca la primăvară să finalizăm clădirile, iar până la vară să finalizăm amenajările exterioare, dotările, mobilierul și să putem face recepția la termenul stabilit”, a precizat primarul PNL Dragoș Ciobotaru, din comuna Vizantea-Livezi.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: