Investitorii au plasat din octombrie peste 600 de milioane de dolari în fonduri de apărare

Bursă
Sursa foto: Freepik

Investitorii investesc tot mai mult în fonduri tranzacţionate la bursă care urmăresc companiile de apărare, din octombrie, în aşteptarea bugetelor militare majore în SUA şi Europa, din cauza incidentelor tot mai mari de conflicte geopolitice, transmite Reuters.

Fondul listat la bursă (ETF) Invesco Aerospace & Defense a înregistrat intrări nete de peste 100 de milioane de dolari până acum în această lună, potrivit datelor Lipper, adăugându-se la cele aproape 180 de milioane de dolari pe care le-a acumulat în octombrie.

Companii precum ETF-l iShares US Aerospace & Defence, de 5,5 miliarde dolari, şi ETF-ul SPDR S&P Aerospace & Defense, în valoare de 1,78 miliarde dolari, au înregistrat intrări nete de 178,4 milioane dolari, respectiv 163,6 milioane dolari, din octombrie.

”Ameninţările la adresa securităţii naţionale cresc în amploare şi complexitate, generând o nevoie mai largă de cele mai noi tehnologii de apărare. Companiile poziţionate să beneficieze pe măsură ce SUA şi alte ţări NATO îşi măresc cheltuielile pentru supraveghere şi descurajare de înaltă tehnologie ar trebui să se descurce bine”, a declarat Ashish Shah, director global pentru investiţii publice la Goldman Sachs Asset Management, într-o notă.

Din februarie 2022, activele nete totale ale fondului Invesco au crescut de aproape patru ori, la 2,37 miliarde de dolari, de la 632 de milioane de dolari, deoarece războiul din Ucraina a stimulat cheltuielile şi ajutorul militar.

Activele au crescut şi mai mult, cu 19%, de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas, care a ucis 1200 de persoane, urmat de atacurile militare israeliene asupra Gaza, care au ucis peste 13.000 de persoane.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului să ofere finanţare suplimentară de 106 miliarde de dolari, din care 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14,3 miliarde de dolari pentru Israel.

Dintre acestea, 10,6 miliarde de dolari ar merge pentru sprijinul israelian pentru apărarea antirachetă, în timp ce 30 de miliarde de dolari vor ajuta la aprovizionarea Ucrainei cu arme şi la refacerea stocurilor americane.

Congresul SUA a aprobat 113 miliarde de dolari pentru Ucraina în 21 de luni de la începutul războiului.

ETF-urile de apărare au beneficiat, de asemenea, de un interes sporit pentru acţiunile tehnologice, deoarece o mare parte din industria apărării va fi influenţată de progresele AI, a declarat Michael Ashley Schulman, director de investiţii la Running Point Capital.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: