Ioan Aurel Pop: Academia este una dintre instituțiile care dorește păstrarea calității de român

Ioan Aurel Pop
Sursa foto: Wikipedia

Academia Română, cel mai înalt vor științific și cultural al României, sărbătorește astăzi 158 de ani de la înființare.

Academia Română, cel mai înalt vor științific și cultural al României, sărbătorește astăzi în prezența adunării generale 158 de ani de la înființare. Evenimentul va avea loc în aula Academiei Române, începând cu ora 10:00, cu acest prilej fiind organizată astăzi și Ziua porților deschise. Cei interesați vor putea admira aula academiei, galeria președinților, clubul academicienilor, dar și muzeul memorial, între orele 12:00 și 16:00 publicul fiind invitat să viziteze cele mai reprezentative spații din sediul istoric al Academiei Române și să afle câteva momente, repere importante din istoria de peste un secol și jumătate a acestei venerabile instituții naționale. De asemenea, sesiunea aniversară va putea fi urmărită și pe platforma Zoom. Iar noi aflăm mai multe acum de la invitatul ”Apelului matinal”, academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Bună dimineața!

Ioan Aurel Pop: Sărut mâna, bună dimineața și dvs. și ascultătorilor.

Pentru că am amintit de muzeul memorial puțin mai devreme pe care îl deschideți pentru vizitatori, cum a fost la înființarea ei, dar și cum este astăzi această instituție fundamentală a statului român, Academia Română?

În raport cu înființarea, care a fost în 1866, când instituția a purtat pentru scurtă vreme numele de Societatea Literară, de la acest moment până azi sigur că s-au produs multe schimbări în cadrul academiei, dar elementele fundamentale au rămas constante, pentru că academia e o instituție păstrătoare a valorilor perene și din acest punct de vedere unii o califică drept conservatoare, adică păstrătoare a valorilor. Și acele valori care au fost puse în fața academiei în urmă cu 158 de ani sunt în general valabile până azi, adică ideea cultivării limbii, a normării limbii, a creării dicționarelor, enciclopediilor referitoare la limba și literatura română și ideea cultivării istoriei naționale cu toate componentele ei, pentru a întări identitatea. Unii vor zice că de atunci au trecut atâția ani și s-a consolidat și s-a întărit identitatea națională românească. Dar vedeți că sunt multe primejdii legate de această identitate și academia este una din instituțiile care dorește păstrarea calității de român, a felului nostru de a fi români.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: