Ioana Stăncel (expert în sănătate publică): Avem peste 13.000 de cazuri de rujeolă

Rujeolă
Sursa foto: Facebook / Discovery România

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, marţi, că în România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi. Ea a precizat că acoperirea vaccinală în ţara noastră este puţin peste 80% din populaţia generală.

“Sunt peste 13.000 de infectări de la 1 ianuarie – 21 aprilie, cu raportări săptămânale. Din păcate, avem şi decese. Avem ultimul deces în ultima săptămână de raportare 14-21 aprilie la o persoană cu comorbidităţi, cu afectare severă anterioară prin sindrom imuno-deficitar dobândit HIV, avea şi tuberculoză, avea şi hepatită tip B şi o stare generală afectată. Ceea ce este cel mai important şi ce aş vrea să subliniez şi la acest caz şi la cazurile anterioare, un istoric necunoscut privind vaccinarea antirujeolică”, a declarat Ioana Stăncel, marţi seară, la Medika Tv.
Ea a precizat că trebuie atrasă din nou atenţia asupra importanţei vaccinării.
“Tocmai de aceea, în această săptămână a Regiunii Europene OMS dedicată vaccinării, cred că trebuie să atragem din nou atenţia asupra beneficiilor vaccinării, necesităţii vaccinării şi siguranţei vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare şi cred că trebuie să subliniem că România este într-o situaţie favorabilă faţă de multe alte state. Programul naţional de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât şi administrarea prin medicii de familie”, a explicat Ioana Stăncel.
Ea a fost întrebată cum stă România la rata de acoperire vaccinală, având în vedere la nivel internaţional aceasta a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: