Islanda avertizează asupra probabilităţii unei noi erupţii pe măsură ce magma se acumulează

crater vulcan Islanda
Sursa foto: Dave Herring on Unsplash

Probabilitatea unei noi erupţii în apropierea localităţii Grindavík din Islanda creşte pe măsură ce magma se acumulează în sistemul vulcanic subteran, a precizat sâmbătă Biroul Meteorologic din Islanda, potrivit DPA.

Porţiuni din solul peninsulei Reykjanes, situată la sud-vest de capitala Reykjavik, s-au înălţat până la un nivel similar ca cel înregistrat înainte de cea mai recentă erupţie, pe 18 decembrie, a precizat biroul.

”Întrucât acumularea de magmă continuă dedesubtul Svartsengi, probabilitatea unei alte intruziuni a magmei şi a unei erupţii creşte cu fiecare zi”, a precizat biroul, referindu-se la numele acestui sistem vulcanic monitorizat.

Biroul a precizat că nu s-a înregistrat la fel de multă activitate seismică ca în noiembrie şi începutul lui decembrie probabil pentru că ”o cantitate semnificativă de tensiune din regiune” a fost eliberată prin ultima erupţie.

Acea erupţie a durat mai multe zile şi a fost cea de-a patra care a avut loc în peninsulă în ultimii ani. Lava a ţâşnit dintr-o fisură din scoarţă cu o lungime de un kilometru după care intensitatea a început să scadă.

Locuitorii din Grindavík au primit ordin pentru a-şi evacua locuinţele în noiembrie. Au primit însă permisiunea de a reveni pentru scurt timp la locuinţe cu puţin timp înainte de Crăciun, chiar dacă au existat şi experţi care au spus că situaţia este în continuare periculoasă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL