Jocul Ungariei în scandaul Schengen. Aderarea României și Bulgariei ar putea fi blocată și de Budapesta

Sursa foto: Facebook

Premierul bulgar Nikolai Denkov a confirmat, joi, la Bruxelles, că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara. Momentan, guvernul de la Sofia a amânat colectarea veniturilor de pe urma unei noi taxe pe importurile şi tranzitul de gaze naturale din Rusia.

Prim-ministrul Bulgariei a declarat că executivul UE va media în negocierile privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a ţării sale, acum că Austria şi-a anunţat disponibilitatea de a sprijini eliminarea controalelor aeriene.

„Strategia este de a negocia asupra controalelor la frontierele terestre. Am întocmit o propunere şi o vom trimite Austriei. Vom folosi Comisia Europeană ca mediator în aceste negocieri”, le-a spus Denkov jurnaliştilor bulgari la Bruxelles, unde a participat la summitul UE-Balcanii de Vest şi unde ia parte joi şi vineri la Consiliul European.

Premierul bulgar a spus că a discutat aceste chestiuni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele român Klaus Iohannis şi cu cancelarul austriac Karl Nehammer. „Convorbirile preliminare au avut loc, suntem deja dispuşi să continuăm discuţiile”, a adăugat el.

Potrivit lui Nikolai Denkov, nu se discută despre separarea României de Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen. „Am auzit că autorităţile române menţionează această opţiune, dar nu au ridicat-o bilateral sau cu Comisia”, a menţionat el.

Premierul bulgar a confirmat că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara.

Ungaria a trimis o comunicare oficială în acest sens, chiar dacă la un nivel diplomatic nu foarte ridicat, iar Bulgaria a decis să renunţe la taxă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL