Judecătorie din România rămasă fără judecător. Membru CSM: „Ultimul mohican s-a pensionat“

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Problema resursei umane se acutizează în justiție, la nivel național șapte judecătorii funcționând cu doar un judecător fiecare. Una dintre ele îl pierde în aceste zile, prin pensionare, și pe acesta.

Despre dificultățile de a asigura personalul necesar instanțelor, dar și despre lipsa de atractivitate a profesiilor juridice în rândul tinerilor, s-a vorbit marți, 31 octombrie 2023, la Slatina, cu prilejul inaugurării noului sediu al Judecătoriei Slatina (una dintre instanțele cu deficit mare), scrie Adevărul.

La eveniment au participat ministrul Justiției Alina Gorghiu, președintele CSM Daniel Grădinaru, președintele Curții de Apel Craiova Adrian Glugă, membri ai CSM, reprezentanți ai mai multor instanțe de judecată, avocați, procurori, grefieri etc.

Ministrul Alina Gorghiu a precizat că săptămâna trecută a inaugurat un nou corp de clădire la Tribunalul Gorj, iar până la sfîrșitul acestui an vor fi inaugurate și alte sedii de instanță (Dâmbovița – Judecătoria Târgoviște, Mureş – Curtea de Apel Mureş, Hunedoara – Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva), realizate, ca și cel de la Olt – Slatina, prin Compania Națională de Investiții.

Doar că asigurarea unor spații adaptate vremurilor în care trăim nu este suficientă pentru un act de justiție de calitate, resursa umană fiind o problemă și mai dificil de rezolvat.

„Apetitul pentru profesii juridice nu mai este cel pe care-l știam noi și atunci va trebui să redeschidem acest apetit pentru generațiile tinere, pentru că e important să avem o justiție cu resurse umane de calitate”, a spus Gorghiu.

Ministrul Justiției le-a cerut judecătorilor și procurorilor să se implice în programe de educație juridică.

„Nu se vor umple instanţele peste noapte”
Despre schema incompletă de personal în foarte multe instanțe a vorbit și judecătorul Alin Ene, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Am văzut astăzi încăperi foarte mari, foarte frumoase, foarte spaţioase, dovadă că Ministerul Justiţiei, alături de conducerea Curţii de Apel Craiova, a Tribunalului Olt şi Judecătoriei Slatina, şi-au făcut treaba în acest domeniu. Cred că acum mingea a fost aruncată în teren la Consiliul Superior al Magistraturii şi este de datoria noastră să facem tot ce ţine de noi să le şi umplem. La acest moment înţeleg că Judecătoria Slatina rămâne cu 13 judecători din 22, va fi o misiune foarte grea pentru dumneavoastră”, a spus membrul CSM.

Judecătorul Alin Ene și-a exprimat speranța că lucrurile se vor îndrepta în următorii cel mult trei ani.

„Dacă vă ajută cu ceva, sunt alţii care stau şi mai rău. Avem la acest moment şapte judecătorii cu un singur judecător, dintre care una rămâne cu zero judecători, pentru că acel unu, ultimul mohican, s-a pensionat. Noi încercăm să găsim soluţii, sper că vom reuşi. Încerc să fiu şi realist, nu se vor umple instanţele peste noapte, eu sper ca măcar să fie în următorii unu-doi ani, maxim trei, dar nu mai mult de trei ani, pentru că există o vorbă chinezească care spune că dacă trăieşti cu un dezastru timp de 3 ani, acesta devine o binecuvântare”, a mai spus judecătorul.

Judecătoria care va rămâne fără singurul judecător este cea din Moldova Nouă (Caraș-Severin). O alta, cea din Însurăței (Brăila), are de opt ani aceeași problemă, fiind instanțe prea puțin atractive pentru magistrați.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: