Kamala Harris consideră că nimeni nu ar trebui să ajungă la închisoare în SUA pentru că fumează marijuana

Kamala Harris
Sursă foto: X

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat vineri că „nimeni nu ar trebui să meargă la închisoare pentru că a fumat marijuana” şi a descris actualele restricţii federale asupra acestui drog drept „absurde”, informează EFE.

Harris a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment la Casa Albă, unde s-a aflat în prezenţa rapperului Fat Joe, care a pledat pentru dezincriminarea marijuanei. Totodată, Harris era înconjurată de mai multe persoane care au fost graţiate de preşedintele american Joe Biden pentru condamnări legate de marijuana.

„Marijuana este considerată la fel de periculoasă ca heroina şi mai periculoasă decât fentanilul, ceea ce este absurd, ca să nu mai vorbim că este evident nedrept”, a spus Harris.

Declaraţiile lui Harris intervin într-un moment în care aşteptările cresc cu privire la posibilitatea ca Agenţia Antidrog a SUA (DEA) să modifice clasificarea actuală a marijuanei, considerată a da dependenţă în aceeaşi măsură ca LSD sau heroina.

Departamentul de Sănătate al SUA a recomandat anul trecut ca marijuana să nu mai fie clasificată în categoria cunoscută drept „lista I”, care include substanţe fără utilizare medicală acceptabilă, şi să devină parte din „lista III”, ceea ce indică un nivel de pericol mai scăzut.

Decizia finală revine acum DEA, deşi nu se ştie când ar putea avea loc.

Clasificarea actuală a canabisului pe „lista I” a atras după sine pedepse mai dure pentru cei care o folosesc sau o vând, ceea ce în practică a dus la încarcerarea disproporţionată a minorităţilor hispanică şi afro-americană.

Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile din noiembrie, încearcă să atragă votul tinerilor care pledează în mare măsură pentru dezincriminarea marijuanei.

În prezent, utilizarea sa în scop recreativ este legală în 24 de state şi în Districtul Columbia, unde se află capitala Washington. În plus, 38 din cele 50 de state permit utilizarea sa în scopuri medicale. Cu toate acestea, canabisul rămâne complet ilegal în unele state şi la nivel federal.

SUA speră la o scădere în acest an a numărului de decese provocate de „epidemia” de opioide

Pe de altă parte, directorul politicii antidrog al Casei Albe, Rahul Gupta, a declarat că politicile de prevenţie încep să dea roade în ceea ce priveşte reducerea numărului de decese cauzate de consumul de opioide sintetice în SUA, care a crescut vertiginos în timpul pandemiei de COVID-19.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL